Tăierile la vița de vie se practică din cele mai vechi timpuri, însă abordarea s-a schimbat treptat, odată cu modernizarea tehnicilor agricole. În trecut, scopul principal era obținerea unei recolte mari, iar viticultorii nu își concentrau atenția pe sistemele de conducere.
Astăzi, accentul cade pe întreținerea formei viței de vie pentru a obține o recoltă de calitate superioară și un randament constant, pe termen lung, al podgoriei. Astfel, dacă este îngrijită corespunzător, vița de vie poate fi exploatată 25-30 de ani.
Descoperă în continuare 5 aspecte-cheie pentru o abordare modernă, care te ajută să ai o cultură longevivă și producții de calitate.
Tăierea, factor determinant în întreținerea formei
Taierile vitei de vie se efectuează, în principal, iarna, în perioada de repaus vegetativ. Dincolo de toate măsurile fitosanitare pe care este necesar să le luăm în calcul, tăierile influențează forma viței de vie, a butucului, fiziologia și vigoarea plantei, dar și randamentul producției viticole.
Un sistem de tăiere este definit prin lungimea și numărul elementelor lemnoase care se lasă pe butuc (cepi, cordițe, coarde de rod, verigi de rod). Există mai multe sisteme de tăiere care pot fi aplicate, spre exemplu:
- Sistemul de tăiere scurt: Se utilizează elementele scurte – cepi de rod de 2-3 ochi lungime. Este simplu de executat, fiind recomandat pentru butucii cu vigoare slabă;
- Sistemul de tăiere lung: Se folosesc elementele lungi de rod – 2-4 coarde de rod, scurtate variabil la 8-14 ochi. Crește longevitatea viței de vie și se asociază cu o fructificare eficientă (sunt reținute 20-30% din elementele lemnoase roditoare);
- Sistemul de tăiere mixt: Are la bază utilizarea verigii de rod ca element de producție – o coardă de 8-14 ochi sau o cordiță de 5-7 ochi și un cep de înlocuire de 1-2 ochi. Este cel mai eficient sistem de tăiere, deoarece asigură cele mai bune rezultate. Este recomandat pentru toate soiurile și sistemele de conducere, fiind pretabil în orice condiții climatice.
Formele de conducere la vița de vie
Formele de conducere sunt definite de înălțimea la care sunt plasate elementele viței de vie și orientarea lor în spațiu. Principalele forme de conducere sunt:
- Conducerea joasă: Elementele de producție sunt plasate la 10-30 cm de sol. Se practica mai frecvent în trecut. Nu permite mecanizarea, se asociază cu o perioadă mai scurtă de rodire maximă și impune o forță de muncă ridicată. Este potrivită pentru tăierile tip Teremia și Guyot multiplu;
- Conducerea semiînaltă: Elementele de producție se dezvoltă la 60-80 cm de sol, ceea ce creează condiții optime pentru mecanizare. Se asociază cu fertilitate și producție ridicată. Este potrivită pentru sistemele de tăiere scurt și mixt;
- Conducerea înaltă: Permite si taierea vitei de vie in bolta. Elementele de producție se află la 1-1,5 m înălțime sau mai mult. Pentru a evita umbrirea plantelor, distanța între rânduri este de 2,5-3 m sau mai mult. Se asociază cu un risc mai redus de boli, dăunători și îngheț, precum și cu fertilitate și producție sporite.
Câteva exemple de tipuri de tăiere sunt:
- Tăierea tip Teremia: Se utilizează pe forme joase, cu 6-8 cepi de rod.
- Tăierea în verigi de rod: Descrie tăierea de tip Guyot, care se efectuează în mai multe feluri – Guyot multiplu (3-4 verigi de rod) pe forme joase, pe semitulpină la 60-80 cm înălțime, pe tulpină la 1-1,2 m. Coardele se leagă, de obicei, cu sârmă în semicerc;
- Tăierea în cordon speronat: Cepii de rod sunt plasați pe cordoane uni sau bilaterale, la distanță de aproximativ 15 cm, pe tulpini de 60-80 cm.
Asigurarea unui randament bun, prin tăieri corecte
Cele mai citite articole
Unele fungicide moderne se aplică în funcție de suprafața foliară. Astfel, asigurarea unei distanțe corespunzătoare între rânduri la plantare, urmată de tăieri corecte, permit o bună aerisire și o aplicare optimă a produselor fitosanitare. Acest aspect este important pentru prevenirea bolilor care pot compromite cultura.
De asemenea, asigurarea unor mijloace optime de susținere este esențială pentru un randament bun. Spalierii permit conducerea formei, dirijarea elementelor vegetative și lemnoase, precum și efectuarea tăierilor. Lăstarii nesusținuți se întind pe sol și nu primesc condiții climatice potrivite, cum ar fi lumină și aerisire. În plus, fac dificile tratamentele fitosanitare și lucrările de îngrijire. Astfel, plantația este mai susceptibilă la boli și dăunători.
Asigurarea unui randament constant
Pentru a avea o recoltă constantă, nu doar bogată, este important să acorzi atenție tehnicilor de îngrijire. Tăierea uniformă și corectă favorizează o fertilitate omogenă și, implicit, o fructificare egală. Pentru a menține un echilibru între fructificare și formarea lemnului, este necesară atribuirea unei încărcături optime de ochi la tăiere. Producția excesivă de struguri scade marcant substanțele de rezervă în butuc.
Încărcătura de ochi se definește prin numărul de ochi lăsați pe elementele de rod și se calculează la hectar, m² sau butuc. Încărcătura optimă poate varia de la 9 la 22/m², în funcție de fertilitatea solului, soiul strugurilor, condițiile de mediu, vigoarea plantelor, lucrările agrofitotehnice. Spre exemplu, pentru soiul coarnă neagră, încărcătura optimă de ochi/m² este de 12-13 pe soluri cu fertilitate redusă și de 15-17 pe cele foarte fertile.
Mecanizarea procesului de recoltare
Procesele mecanizate reprezintă o altă caracteristică a abordării moderne. Tăierile nu facilitează numai mecanizarea lucrărilor de îngrijire și fitosanitare. Un alt avantaj important legat de unele formele de conducere (semiînaltă și înaltă), mijloacele de susținere și tăierile corecte este faptul că acestea facilitează recoltarea mecanizată. Astfel, se reduce semnificativ nevoia de forță de muncă, iar procesul de recoltare este eficientizat. Acesta se poate efectua cu ajutorul combinelor autopropulsate de recoltat struguri.
Conform studiilor, în condiții de exploatare intensivă, producția anuală de struguri începe să scadă după 25 de ani de la intrarea pe rod. Deși în perioada de maturitate (20-30 de ani) producția este relativ stabilă de la un an la altul, recolta poate fi îmbogățită prin optimizarea lucrărilor agrofitotehnice. De asemenea, aceste măsuri prelungesc perioada de rodire. Astfel, se poate obține un profit maxim un timp cât mai îndelungat.
Prin urmare, dintre lucrările de îngrijire și întreținere a viței de vie, tăierile au o importanță deosebită. Ia în considerare cele mai moderne soluții pentru a obține producții de succes pe termen lung.
Sursa foto: Shutterstock.com