50 de nume de fete inspirate din Biblie

Biblia nu conține atât de multe nume de fete precum nume de bărbați, ceea ce poate face ceva mai dificilă alegerea unui nume de botez de inspirație biblică. Totuși, există unele nume din Biblie care se potrivesc la fel de bine pentru băieți cât și pentru fete.

Dacă sunteți în căutarea unui nume feminin de inspirație divine, iată o listă cu 50 de exemple.

1.Adina

Acest nume ebraic înseamnă „blând” sau „delicat”. Își are originile în Vechiul Testament unde este menționat că ar fi numele unui războinic rubenit, soldat în armata Regelui David și cunoscut pentru forța și curajul său. Teoretic, numele poate fi purtat de ambele sexe, dar „Adina” sună copleșitor de feminin.

2. Ahira

Acest nume ebraic înseamnă „fratele păstorului”, „fratele răutăţii” sau „ghinionist”, în funcție de sursa în care crezi. În Biblie, Ahira, fiul lui Enan, era un bărbat, dar în timpurile moderne acest nume sună destul de feminin. 

3. Ana 

Este un nume istoric și biblic, împrumutat din Vechiul Testament unde era scris Hannah. El înseamnă „harul” sau „darul lui Dumnezeu” către oameni. A fost purtat de femeile evlavioase din Biblie, de regine și de numeroase femei de viță nobilă. Cea mai importantă femeie din Biblie care a purtat acest nume este mama lui Iisus.

4. Bernice

Se traduce „cea care aduce victoria” și o regăsim în Biblie drept fiica cea mai mare a lui Irod Agripa I, soră cu Drusila, născută în anul 28 d.Cr. După ce a fost logodită, dacă nu chiar căsătorită anterior, ea s-a căsătorit la vârsta de 13 ani cu unchiul ei, Irod de Chalcis.

5. Dalila

Numele Dalila se poate traduce drept „Mistuitoarea”. În Vechiul Testament, Dalila a fost o curtezană filisteană, care, trădându-l pe Samson, i-a pus să-i taie părul în timp ce dormea, în care stătea puterea sa herculeană, și l-a predat dușmanilor filisteni

6. Eva

Potrivit Bibliei, numele Eva a fost numele primei femei de pe pământ, semnificația acestuia fiind „mama celor vii”. Acest nume își are originea în cuvântul ebraic „hawa” care vine tradus ca „viață”; iată că există o strânsă legătură între acest nume și personajul biblic care l-a purtat pentru prima oară, fiind femeia care naște, adică care dă viață.

7. Miriam

  

Nume de origine evreiască, este o variantă a numelui Maria. În aramaică, Maryam înseamnă „doamnă”, „stăpână”. După Fericitul Ieronim, în ebraică, numele s-ar compune din mar, ce înseamnă „picătură” plus yam ce înseamnă „mare”, deci „picătură de apă de mare”.

Dar numele evreiesc Maryam sau Miryam ar putea fii de origine egiptean, trăgându-se din verbul mri, „a iubi”, cu sufixul afectiv ebraic – am, deci „cea dragă”, „cea iubită”. Provine de la cuvântul ebraic „nayim” care înseamnă „plăcut”. În Vechiul Testament este sora lui Moise. De asemenea, este numele soacrei lui Ruth. După moartea soțului și a fiilor, s-a reîntors la Bethleem cu Ruth. 

9. Safira

Numele ce înseamnă „safir” sau „lapis lazuli”, provine din ebraică, de la – sappir. În Noul Testament, ea și soțul ei, Anania, au murit pentru că l-au mințit pe Dumnezeu.

10. Sefora

În limba ebraică Tzipora, este fiica lui Itro, preotul Midianului și sotia lui Moshe (Moise). Numele ei apare pentru prima dată în pericopa Shmot, în versetul 2:21 din Exodul și înseamnă în limba ebraică “pasăre”. 

11. Sheba

În ebraică, Sheba înseamnă „promisiune”. Regina din Sheba a condus un regat la care se face referire în Vechiul Testament. Potrivit Vechiului Testament, anonima regină din Sheba vine în Israel, auzind de marea înțelepciune a regelui Solomon și aduce cadouri speciale: aur și pietre prețioase.

12. Rebeca

Numele derivă de la numele ebraic Rivqah, posibil însemnând „o capcană”. În Vechiul Testament, era soția lui Isac și mama lui Esau și Iacob, despre care se scria: „fata era frumoasă la chip”.

13. Marta

Numele este de origine aramaică și derivă din cuvântul “mar”, care înseamnă “domn”. Astfel, semnificația numelui este de “doamnă”, “stăpâna casei”. În Biblie, Martha era sora Mariei și a lui Lazar și este sfânta protectoare a meseriilor domestice.

14. Ester

Posibil să însemne „stea” în persană. Poate fi variantă pentru Ishtar – numele unei zeițe persane. În Vechiul Testament, în Cartea lui Ester, se povestește despre regina Estera, soția evreică a regelui Persiei, care salvează mulți evrei de la persecuție.

15. Astin

Regina Astinh a fost prima soție a regelui persan Artaxerxes, potrivit cărții Esther. A fost expulzată pentru că a refuzat să apară la sărbătoarea regală pentru a-și arăta frumusețea prin voința regelui, iar Ester a fost aleasă regină. 

16. Teodora

Nume format din cuvintele grecești „theos” (zeu) și „doron” (dar), se traduce „darul lui Dumnezeu”. Derivat de la Teodor (cu varianta Tudora), se spune că acest nume exprimă mulțumirea părinților față de Dumnezeu la nașterea copilului.

17. Zara

Provine de la cuvântul -Zerah =- „răsărit, zori”. A fost Fiul lui Iuda din Famari, fratele geamăn al lui Pharez. Astăzi numele este răspândit pentru genul feminin.

18. Milka

Se traduce drept „regină”. A fost sora lui Lot și Iski, soția lui Nahor.

19. Ioana

Janna este forma latinizată pentru Ioanna. În Noul Testament, era o adeptă a lui Isus.

20. Iulia

În explicarea acestui nume celebru, specialiștii pornesc de la forma mai veche Iuilius, care ar avea la bază un cuvânt neatestat -iouilios, derivat din lainescul -Iovis, numele divinității supreme. Iovis, la rândul său, vine de la o formă indo-europeană -dieu, care denumea lumina cerului. Acesta este înlocuit la nominativ cu forma Iupiter, un compus cu elementul secundar -pater („tata”), simbolizând pe – Tatăl Dumnezeu.

21. Elisha

De origine ebraică, derivă de la -Elisha, forma prescurtată pentru -Elishu’a, care înseamnă „Dumnezeul meu este salvarea”. În Vechiul Testament, Elisha era un profet, succesorul lui Elijah. Astăzi numele este mai popularizat în forma sa feminină.

22. Suzana

Provine de la Sousanna, forma greacă a numelui evreiesc Shoshannah, derivat din -shoshan = „floare” (în limba ebraică modernă înseamnă și „trandafir”), posibil și de la cuvântul egiptean „lotus”. În Noul Testament, era femeia care l-a slujit pe Hristos. Apare și în Vechiul Testament ca fiind femeia care a fost greșit acuzată de adulter.

23. Zina

Zina din greaca veche reproduce numele zeului Zeus. Este asociat apostolului Pavel. În Epistola către Tit, Pavel se referă la el ca la un „legalist”: „Aveți grijă să-i trimiteți Zinei legalistul și Apolo, astfel încât să nu le lipsească nimic.” Astăzi numele a devenit feminin, cu forma prelungită de Zinaida.

24. Mihaela

Numele înseamnă „la fel ca Dumnezeu”. Așa cum este prezentată în pilda din Biblie, nu se lasă, datorită înțelepciunii, pradă cuvintelor ademenitoare ale Satanei.

25. Ezra

Este un nume evreiesc ce înseamnă – ajutor. În Biblie este menționat un preot din familia lui Eliazar, un scrib care locuia în Babilon. Este considerat autorul primei și a doua cărți a Cronicilor, precum și a cărților lui Ezra. Ulterior, numele a devenit feminin.

26. Lidia

Dă numele unei regiuni de pe coasta vestică a Asiei Mici, numită Lydia. De aceea, acest nume desemnează o persoană „din Lydia”. Are o însemnătate mare în Noul Testament, deoarece o femeie pe nume Lidia este considerată a fi prima creștină din Europa, convertită de către Sfântul Paul.

27. Tamara

 Acesta este un nume ebraic care este utilizat pe scară largă astăzi. Provine din „thamar” care înseamnă „palmier curmal”. Tamara este un personaj biblic, fiica lui David.

28. Raisa

Acest nume este de origine ebraică și idișă, iar semnificația sa este „trandafir”. În formă engleză și slavă, derivat din greaca care înseamnă „fără griji”. De asemenea, probabil, a provenit ca un echivalent slav al lui Rut (în ebraică) care înseamnă „iubit”.

29. Mara

Este numele purtat de Naomi în Vechiul Testament. Este un nume de origine ebraică, ce înseamnă „amar”. În Biblie, Martha era sora Mariei și a lui Laza.

30. Elisha

De origine ebraică, derivă de la -Elisha, forma prescurtată pentru -Elishu’a, care înseamnă „Dumnezeul meu este salvarea”. În Vechiul Testament, Elisha era un profet, succesorul lui Elijah. Astăzi numele este mai popularizat în forma sa feminină.

31. Dina

De origine ebraică, înseamnă „judecat”. În Vechiul Testament era fiica lui Iacob și a lui Lea.

32. Berenice

Berenice este o forma macedoniană veche a grecescului Pherenike, care semnifică „aducător de victorie”, din – phero (a aduce) și – nike (victorie). Numele apare în Noul Testament, aparținând unei surori a regelui Irod Agrippa II.

33. Adela

Este un nume ce înseamnă “nobil”. Legenda spune că Sfânta Adela a fost o prințesă care a fondat o mănăstire în Pfazel.

34. Ariel

Folosit atât la formă masculină, cât şi la formă feminină, Ariel înseamnă „leul lui Dumnezeu”. În onomastica creştină apare prin intermediul Vechiului Testament, Ierusalimul mai era numit şi „Ariel”

35. Lea

Este un nume de origine ebraică, care provine de la – Le’ah = „obosit”. Poate fi derivat și de la un nume caldean, însemnând „stăpână” sau „conducătoare” în asiriană. În Vechiul Testament, a fost prima soție a lui Iacob, mama a 7 dintre copiii lui.

36. Sela

Este un nume de origine ebraică. Înseamnă „stâncă”. În Vechiul Testament, era numele capitalei lui Edom.

37. Debora

Este de origine ebraică și înseamnă „albină”. În Vechiul Testament era o eroină care a condus israeliții în luptă împotriva cananiților.

38. Andreea

Numele Andreea este corespondentul feminin al numelui Andrei și înseamnă „bărbăţie”, „curaj”. În lumea creştină se răspândeşte în ritm accelerat datorită unuia dinte cei 12 apostoli ai lui Iisus.

39. Eden

Numele Eden are origini evreiești și semnifică „paradis”, „loc al plăcerii”. Potrivit Vechiului Testament, Grădina Edenului a fost locul în care au trăit primii oameni, Adam și Eva.

40. Lidia

Numele înseamnă „din Lydia” în greacă. Lydia era o regiune de pe coasta vestică a Asiei Mici. În Noul Testament, Lidia era o femeie convertită la creștinism de Sfântul Paul, fiind prima creștină din Europa.

41. Magdalena

Numele înseamnă „din Magdala”. Maria Magdalena, personajul din Noul Testament, a fost numită așa pentru că era din Magdala, un sat de lângă Marea Galileei (lacul Tiberius). Ea a fost curățată de spiritele rele de Isus, rămânând alături de el și în timpul crucificării și reînvierii.

42. Sara

Numele înseamnă „doamnă” sau „prințesă” în ebraică. În Vechiul Testament, era soția lui Abraham și l-a născut pe Isac la vârsta de 90 de ani. Numele ei era inițial Saray, dar Dumnezeu i l-a schimbat.

43. Orfa

Orfa a fost a doua noră a lui Naomi, care a devenit mama lui Goliat.

44. Hettura

Este ultima soție a lui Avraam, cu care s-a căsătorit după moartea lui Sarah.

45. Lois

A fost bunica lui Timotei, o creștină pe care o lăuda Pavel. 

46. Keziah

Un nume incredibil de interesant, cu un apel remarcabil, Keziah este de origine ebraică și înseamnă „copac de cassia”.

47. Hannah

Hannah este unul dintre personajele cele mai dureroase din Biblie. Ca și alte câteva femei din Scriptură, ea nu putea avea copii și s-a rugat lui Dumnezeu pentru asta. Hannah a dat naștere lui Samuel și i l-a dat Domnului, așa cum a promis că va face.

48.Priscila

Numele este de origine latină, iar semnificația sa este – vechi, antic, venerabil. În Noul Testament, Paul a trăit pentru o vreme în Corint, cu Priscilla și sotul ei Aquila – un cuplu exemplu de devotament eroic și de sacrificiu de sine, de iubire pentru Hristos.

49. Tabita

Este un nume evreiesc care apare în Noul Testament și aparține unei femei care a fost readusă la viață de către Sfântul Petru.

50. Zilla

Numele înseamnă – „umbră”. A fost una dintre soțiile lui Lamech, mama lui Tuvalkain și Noema.

Cele mai citite articole

Cele mai citite articole