Dacă deții un apartament mic pe care îl închiriezi sau te gândești să o faci, s-ar putea să crezi că dimensiunea mică a spațiului îți limitează și potențialul de câștig. Totuși, cu câteva optimizări inteligente, poți transforma un apartament mic într-o locuință dorită de mulți chiriași. Descoperă în continuare mai multe detalii.
1. Renovări și îmbunătățiri estetice
Pentru că aspectul locuinței este primul lucru pe care îl observă potențialii chiriași, renovările sunt o metodă rapidă de a-i crește valoarea. Chiriașii caută spații curate, moderne și îngrijite. De aceea, poți începe să vopsești pereții în culori neutre, care creează efectul de spațiu deschis și luminos și poți înlocui pardoseala cu materiale durabile și de calitate. Aceste schimbări simple vor face o mare diferență.
O altă idee este de a moderniza ușile interioare și mânerele pentru a se potrivi stilului de amenajare. Nu subestima nici importanța iluminatului – corpurile de iluminat cu design modern pot schimba complet atmosfera unui apartament, făcându-l mai atractiv pentru potențialii chiriași.
2. Mobilier și dotări de calitate
După renovarea imobilului, poți continua cu mobilarea sa. Fiind vorba despre un apartament mic, poți alege piese de mobilier care îmbină estetica și funcționalitatea, cum ar fi o canapea extensibilă, un pat de dormitor cu spațiu de depozitare și o masă de bucătărie minimalistă, dar practică.
În ceea ce privește electrocasnicele, poți opta pentru produse de calitate superioară, precum o mașină de spălat cu uscător integrat, un frigider eficient energetic sau un cuptor cu funcții moderne – toate acestea vor adăuga un plus de valoare apartamentului tău. Iar ca să te protejezi pe tine financiar în caz de defecțiuni, poți alege și o asigurare locuinta cu protecție suplimentară a bunurilor din imobil.
Astfel, pe lângă faptul că beneficiezi de acoperirea unor pagube produse de cutremur, incendiu, furt, inundații etc., compania de asigurări suportă și costurile înlocuirii sau reparației bunurilor stricate.
Deși pentru tine polița de asigurare reprezintă un cost lunar, pe termen lung, aceasta te poate ajuta să economisești sume semnificative de bani în cazul producerii unor evenimente neprevăzute care afectează imobilul sau bunurile din el. În plus, chiriașii sunt dispuși să plătească mai mult pentru confortul oferit de electrocasnice de ultimă generație care le fac viața mai ușoară, motiv pentru care vei putea să regândești costul perceput pentru închiriere.
3. Îmbunătățiri în eficiența energetică
În contextul costurilor ridicate la utilități, îmbunătățirile care cresc eficiența energetică sunt și ele esențiale pentru a atrage chiriași. Ei vor avea avantajul de a plăti facturi mai mici la utilități pe toată durata șederii lor în imobil.
Aici, pe lângă achiziționarea unor electrocasnice din clase energetice superioare, și izolarea pereților și a ferestrelor este utilă, reducând pierderile de căldură în timpul iernii și scăzând facturile la energie.
Poți continua cu montarea unor ferestre cu geam dublu sau triplu, precum și a unor uși bine izolate – și acest lucru poate contribui semnificativ la eficiența energetică a apartamentului.
Să nu uităm nici de becuri. Deși pare un detaliu minor, înlocuirea becurilor clasice cu unele LED poate reduce consumul de energie. La fel și instalarea unui termostat programabil pentru controlul temperaturii. Toate acestea pot atrage chiriași preocupați de un stil de viață sustenabil.
În concluzie, indiferent că vorbim despre îmbunătățiri estetice, maximizarea utilizării spațiului sau adăugarea unor facilități moderne, toate aceste schimbări pot face diferența în ochii potențialilor chiriași. Aplicând ideile din acest articol, nu doar că vei putea să maximizezi valoarea chiriei, dar vei atrage și chiriași mai responsabili, care apreciază un spațiu bine întreținut și optimizat.
Sursă foto: Shutterstock