Ponturi pentru alegerea unui loc bun de pescuit

Pentru a avea șanse mai mari de a prinde pește, pescarul, chiar și cel amator, trebuie să cunoască o serie de ponturi de bază în alegerea unui loc de pescuit cu potențial. În termeni mai specifici, este ceea ce se numește „simțul apei”. Așadar, pescarul trebuie să se informeze cu privire la caracteristicile apei în care pescuiește și, totodată, are misiunea de a observa cu ochiul liber suprafața apei în momentul în care ajunge la destinație. 

Ți-am pregătit câteva ponturi pentru a alege un loc bun de pescuit. 

Comportamentul speciilor de pești 

Nu toți peștii au același comportament, mai ales când vine vorba de habitat, hrănire sau condiții meteorologice. Acesta este un prim aspect la care trebuie să te gândești în alegerea locului de pescuit. 

Înainte de toate, decide ce specie principală de pește vrei să capturezi ca să știi ce tip de apă să alegi: apă curgătoare, stătătoare, dulce sau sărată. Tehnica de pescuit, respectiv strategia de montură și nadă, diferă în funcție de specificul fiecărei specii de pește și de caracteristicile apei în care pescuiești, indiferent că vorbim de răpitori sau pești pașnici. 

De exemplu, crapii se manifestă prin salturilor lor celebre. La fel se întâmplă și cu fitofagul sau carasul. Odată observat acest comportament, poți fi convins că va urma o partidă de pescuit provocatoare în perimetrul acelui loc găsit. Totuși, asta nu înseamnă că acești pești vor fi ușor de prins în cârlig. Pe de altă parte, știuca stă cuminte în așteptarea prăzii, în ape adânci și cât mai în larg pe timpul verii, iar toamna se apropie mai mult de maluri, fiind și sezonul perfect de pescuit știucă. Așadar, și sezonalitatea este un factor important în pescuit. 

Caracteristicile arealului de apă în care pescuiești

Așa cum menționam mai sus, tipul arealului de apă este și el un criteriu esențial de care trebuie să ții cont. Poate fi vorba de lacuri de pescuit amenajate, poate fi vorba de suprafețe de apă necontractate, unde ai voie să pescuiești cu un permis de pescuit sau viză de la poliția de frontieră. 

Dacă preferi să pescuiești din barcă pe areale hidrografice mari și adânci, cum ar fi Dunărea, Marea Neagră sau râuri principale cu debit mare de apă, folosește un sonar pescuit pentru a scana și depista locurile cu potențial de pescuit. Acest echipament te va ajuta să observi și structurile invizibile ale apei. 

Fiecare areal de apă vine cu particularități, începând de la relieful malurilor, pragurile apei, structurile vizibile și invizibile (buturugi și alte obstacole), specificul fundului de apă (nisipos, mâlos, pietros etc.), tipul și forma vegetației, până la curenți sau adâncimi. Toate trebuie luate în calcul pentru a alege corect echipamentele de pescuit. 

Loc cunoscut vs alte locuri noi de pescuit

Nu este o regulă de aur ca un loc deja cunoscut, în care ai prins pește cândva sau care a mai fost frecventat și de alți pescari, să aducă de fiecare dată rezultate. Mai mult, este foarte posibil să nu mai capturezi nimic în acel loc. Așadar, nu este tocmai indicat să alegi de fiecare dată același loc de pescuit, poate și din pură comoditate, ci trebuie să găsești mereu noi provocări de pescuit. 

Peștii își pot schimba ușor starea de dispoziție și de hrănire, prin urmare vor căuta mereu alte locuri în apă. Misiunea ta, ca pescar, este să încerci și alte ascunzișuri, chiar dacă va trebui să îți faci loc printre vegetație sau copaci până vei da de ochiul de apă. Desigur, totul se face în limita siguranței personale. 

Alegerea unui loc bun de pescuit pune la treabă iscusința pescarului. Contează foarte mult experiența la pescuit, dar și inteligența de a lua decizii. Aici și un pescar mai puțin experimentat, însă documentat și cu spirit de observație, poate face diferența. Dincolo de echipamentele și articolele de pescuit și, bineînțeles, din dorința de a prinde pește, cunoașterea comportamentului peștilor și a caracteristicilor apei se dovedesc aspecte prețioase de care să ții cont.  

Sursa foto: Shutterstock