După ce pandemia de COVID-19 i-a obligat pe proprietarii de baruri și restaurante din toată Europa să țină afacerile închise luni bune, acum, aceștia se confruntă cu o nouă criză: facturile mari la energie și gaze.
Potrivit Bloomberg, când vorbim de pret gaze și energie electrică, toată Europa se confruntă cu majorări. În unele țări, prețurile ating valori record pe măsură ce afacerile se redeschid și angajații se întorc la muncă. Nici România nu face excepție.
În Germania, prețul energiei electrice a crescut cu peste 60% în acest an, informează Bloomberg, obligând antreprenorii din HoReCa să crească prețurile. Asta înseamnă că majorările facturilor de utilități se vor reflecta în notele de plată pe care le vor plăti clienții barurilor și restaurantelor.
Potrivit aceleiași surse, prețurile energiei cresc în întreaga lume, pe măsură ce economia globală iese din pandemie, alimentând îngrijorările cu privire la inflație. În România, vestea facturilor supraîncărcate la energie sperie întreaga populație.
Spania a fost deja forțată să reducă impozitele pe energie (TVA-ul), deoarece prețurile au atins o valoare record. Marea Britanie a permis companiilor de utilități să crească facturile a doua oară în acest an, o mișcare care afectează 15 milioane de oameni.
Costurile mari sunt o durere de cap și pentru politicieni. Guvernele se tem de o reacție negativă a populației, în sensul că facturile mai mari la utilități vor face populația reticentă la taxele către tranziția energetică. Alegătorii elvețieni au respins anul acesta o ambițioasă lege climatică care prevedea creșterea taxelor pentru lucruri precum zborul cu avionul și șofatul.
„Este foarte probabil să vedem oameni în stradă și să avem parte de repetarea și în alte țări a referendumului din Elveția referitor la legea climatică. Politicienii aflați la guvernare trebuie să înțeleagă că nu vor fi realeși dacă aruncă oamenii în sărăcie. Acesta va fi un apel la trezirea la realitate pentru guverne”, a declarat pentru Bloomberg Thierry Bros, profesor de energie la Institutul de Studii Politice din Paris.
Creșterea prețurilor la energie și gaze va continua. Asta pentru că Rusia trimite mai puțin gaz către Europa, iar Asia colectează încărcături de gaze naturale lichefiate, ceea ce face mai dificilă alimentarea depozitelor epuizate după iarna grea a anului trecut.
O creștere a facturilor la utilități ar determina falimentul companiilor mici. Sectorul ospitalității din Marea Britanie a pierdut cel puțin 80 de miliarde de lire sterline (111 miliarde de dolari) din cauza lockdown-ului provocat de COVID, obligând guvernul să intervină.
„O creștere semnificativă a costurilor cu energia ar fi devastatoare. Multe companii din domeniul ospitalității sunt deja pe muchie de cuțit. În cazul în care facturile la utilități cresc conform cifrelor prognozate, ar putea fi necesare alte scutiri de taxe sau măsuri specifice din partea guvernelor”, a declarat pentru Bloomberg Kate Nicholls, director executiv al grupului industrial UK Hospitality.