Protezarea genunchiului. Ce presupune și cum te pregătești pentru intervenție

Deteriorarea severă a articulației genunchiului, cauzată de leziuni severe sau de afecțiuni cronice avansate, poate afecta semnificativ funcționalitatea și mobilitatea membrelor inferioare. În unele situații, deteriorarea articulației poate duce la dureri cronice și la limitarea capacității de mișcare. Protezarea genunchiului, ce implică înlocuirea articulației genunchiului cu o proteză artificială (proteză de genunchi), este recomandată în vederea restabilirii integrității articulare, la pacienții care nu răspund la tratamentele conservatoare.

Ce presupune intervenția chirurgicală?

Protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală majoră în timpul căreia articulația genunchiului deteriorată sau afectată este înlocuită cu o proteză artificială. Protezarea genunchiului este o intervenție complexă, care aduce însă beneficii semnificative, contribuind la reducerea durerii și la îmbunătățirea calității vieții pacienților.

Cum te pregătești pentru protezarea genunchiului?

Pregătirea prealabilă înaintea unei intervenții chirurgicale de înlocuire a articulației genunchiului cu o proteză de genunchi implică o serie de pași. În primul rând, anterior intervenției vor fi efectuate o serie de proceduri diagnostice, ce au ca scop evaluarea stării generale a genunchiului și identificarea unor eventuale contraindicații pentru intervenție. Dacă nu există nicio contraindicație (precum boli cronice severe, tulburări de coagulare, infecții active), se va trece la stabilirea planului de tratament și de recuperare.

Postoperator este recomandată, de asemenea, asigurarea unui sprijin adecvat din partea familiei sau a prietenilor pentru îngrijire și asistență, precum și stabilirea planurilor pentru transportul la domiciliu. Organizarea aspectelor practice, cum ar fi asistența de îngrijire la domiciliu și asigurarea unui mediu sigur și confortabil pentru perioada de recuperare sunt parte din procesul de pregătire a intervenției chirurgicale.

Beneficii ale protezării genunchiului

În situația în care medicul ți-a recomandat o intervenție chirurgicală de înlocuire a articulației genunchiului și nu ești sigur de beneficiile sale sau te întrebi ce este proteza de genunchi, trebuie să mai știi că proteza de genunchi contribuie la:

– reducerea durerii și îmbunătățirea mobilității;

– restabilirea capacității de a efectua activități zilnice și recreative fără disconfort sau limitări semnificative;

– corectarea deformităților articulației genunchiului, precum și a deficiențelor funcționale care afectează postura și mersul;

– îmbunătățirea stabilității și rezistenței articulației genunchiului;

– prevenirea deteriorării ulterioare a articulației genunchiului și a progresiei bolilor degenerative.

Alternative la proteza de genunchi

Nu toți pacienții cu dureri cronice și persistente de genunchi care nu răspund la tratamentul conservator necesită proteze de genunchi, în unele cazuri fiind recomandată o osteotomie femurala. Starea de sănătate și nevoile individuale ale pacientului, severitatea afecțiunii genunchiului și preferințele chirurgului ortoped sunt criterii folosite pentru a stabili tipul intervenției ce urmează a fi efectuate.

Comparativ cu proteza de genunchi, care poate restaura funcția și mobilitatea unei articulații deteriorate, osteotomia femurală are ca scop corectarea unei alinieri incorecte a oaselor din jurul articulației genunchiului, pentru a reduce astfel presiunea asupra zonei afectate și a ameliora durerea și disconfortul asociate cu afecțiunile genunchiului.