Fie că gătești un mic dejun gourmet sau prepari o cină delicioasă, stropii de grăsime pot ajunge cu ușurință pe blaturi, pe pereți, pe dulapuri și pe electrocasnice.
Din fericire, există câteva trucuri simple pe care le poți folosi pentru a îndepărta grăsimea din bucătărie fără prea mult stres.
Curăță grăsimea de pe aragaz
Îndepărtarea grăsimii de pe hota incorporabila și de pe aragaz reprezintă o parte esențială a menținerii unei bucătării igienice. Grăsimea nu are doar un aspect inestetic, ci poate reprezenta și un pericol pentru sănătate și chiar un risc de incendiu.
În timp ce gătești, grăsimea se transformă în condens, iar apoi se depune pe obiectele din bucătărie. Grăsimea în exces poate provoca, de asemenea, mirosuri neplăcute. De aceea, este recomandat ca bucătăriile să fie curățate în profunzime în mod regulat pentru a asigura îndepărtarea completă a grăsimii de pe blaturile de lucru, pereți și electrocasnice.
Soluții degresante naturale
Nu întotdeauna este nevoie să cheltui mulți bani pe produse degresante. Este posibil ca ingredientele ce te vor ajuta să prepari propria soluție de degresare să se afle chiar în bucătăria ta.
În primul rând, asigură-te că ai ustensilele potrivite. Vei avea nevoie de un bol, sticlă cu pulverizator, bureți curați și câteva lavete din bumbac.
Soluție degresantă pe bază de oțet
Adoptă o abordare naturală pentru îndepărtarea grăsimii din bucătărie amestecând 1 parte oțet alb și 4 părți de apă. Aplică soluția, las-o să acționeze, apoi șterge și clătește cu apă.
Dacă ai capace acoperite de grăsime, înmoaie-le în oțet alb nediluat timp de zece minute înainte de a le șterge cu o cârpă îmbibată cu apă și apoi usucă-le.
Pastă degresantă cu bicarbonat
Această soluție îți va fi foarte utilă mai ales pentru petele de grăsime ce se află pe suprafețe verticale. Combină 3 linguri de bicarbonat de sodiu cu o cană de apă, amestecă și întinde pasta pe pată. Freacă apoi cu o mișcare circulară pentru a o îndepărta, apoi clătește bine zona. Nu folosi bicarbonat de sodiu pe aparate cromate sau metalice, deoarece se pot zgâria.
O altă opțiune eficientă este de a prepara un degresant amestecând părți egale de bicarbonat de sodiu și detergent de vase lichid cu 20 de picături de ulei esențial de portocale. Limonenul din uleiul esențial va ajuta la curățarea grăsimii de pe suprafețe.
Aplică amestecul, lasă-l să acționeze timp de 10 minute și freacă cu un burete umed. Clătește bine și șterge cu o cârpă moale din microfibră. Acest degresant poate fi folosit pe cuptor, pe aragaz și pe zona blatului din jurul aragazului.
Soluție degresantă cu lămâie și bicarbonat
Alături de bicarbonat, lămâia este un bun degresant natural. Pentru straturile groase și încăpățânate de grăsime din bucătărie, acest duo poate fi folosit pentru a curăța eficient obiectele din bucătărie.
Vei avea nevoie de:
- Un burete moale;
- Bicarbonat de sodiu;
- Apă caldă;
- Sucul de la 1 lămâie;
- Sticlă cu pulverizator.
Creează o soluție de curățare cu 1 parte bicarbonat de sodiu, 2 părți apă caldă și sucul de lămâie.
Adaugă soluția într-o sticlă cu pulverizator și pulverizează lichidul pe dulapuri și pe electrocasnicele din bucătărie. Lasă soluția să acționeze timp de 2-3 minute, apoi folosește buretele moale pentru a freca ușor petele. Clătește buretele și repetă dacă este necesar.
Îndepărtează grăsimea cu detergent de vase
Lichidul de spălat vase este foarte eficient în eliminarea grăsimii și murdăriei de pe vase, așa că este degresantul perfect pentru obiectele din bucătărie.
Pentru a îndepărta grăsimea din bucătărie, adaugă câteva picături de detergent de vase într-un bol cu apă caldă. Înmoaie buretele, stoarce-l bine și freacâ ușor suprafețele murdare de grăsime pentru a se înmuia.
Curăță apoi cu o lavetă moale, pentru a îndepărta grăsimea. Dacă te confrunți cu o pată mai încăpățânată de grăsime, aplică o cantitate mică de detergent direct pe burete și șterge din nou. Clătește buretele și repetă până când toate petele de grăsime sunt îndepărtate. Șterge apoi mobila de bucătărie cu o cârpă uscată pentru a îndepărta orice reziduu de grăsime sau detergent rămas.
Mobilierul din lemn va avea nevoie de atenție suplimentară după curățare. Eliminarea grăsimii va îndepărta și protecția de pe suprafețele din lemn, așa că este important să aplici un strat de protecție după degresare.
Ia în considerare utilizarea produselor care conțin ceară de albine, deoarece aceasta va împiedica uscarea lemnului și nu va permite grăsimii să se depună.
Cum previi acumularea de grăsime în bucătărie
Pentru a evita acumularea de grăsime pe dulapurile de bucătărie, curăță plita și ușile dulapurilor săptămânal. Folosește o cârpă moale și un degresant pentru a îndepărta orice urme noi de grăsime.
De asemenea, spală-te în mod regulat pe mâini atunci când gătești. Acest lucru va împiedica transferul grăsimii de pe mâini pe ușile dulapurilor.
Așadar, poți menține bucătăria curată cu ajutorul produselor ce se regăsesc deja în bucătăria ta. Iar marele avantaj al soluțiilor preparate cu ajutorul acestor ingrediente este că pot fi utilizate pe suprafețe multiple.
Sursa foto: Freepik.com