Sfaturi practice pentru a scăpa de respirația urât mirositoare

Respirația urât mirositoare, cunoscută și sub denumirile de halenă sau halitoză, poate crea situații sociale inconfortabile și poate afecta încrederea în sine a oricărei persoane. Fiind o problemă atât de comună, s-au dezvoltat și numeroase strategii pentru a o preveni și combate în mod eficient. Iată câteva dintre ele.

Aplică o igienă orală corespunzătoare 

O igienă orală inadecvată poate duce la acumularea de bacterii în cavitatea bucală, ceea ce conduce la apariția unui miros neplăcut. Bacteriile de acumulează pe suprafața dintelui, unde formează biofilmul bacterian – o peliculă care  dacă nu este destabilizată timp de 24 de ore se transformă în tartru. 

Dar bacteriile se înmulțesc și în zona limbii sau a gingiilor – în parodontoza simptome constante, indiferent de faza bolii, sunt halitoza și inflamația gingivală care o precede. Prin urmare, curăță limba cu o periuță specială sau cu partea din spate a periuței de dinți și folosește ața dentară și irigatorul bucal pentru a elimina resturile alimentare din spațiile interdentare și din linia gingivală . 

Programează vizite regulate la dentist și tratează cariile 

Vizitele regulate la dentist sunt esențiale pentru menținerea unei bune sănătăți orale. Un demers complet presupune să programezi o consultație inițială, pentru o evaluare completă a stării de sănătate orală, urmată de o serie de ședințe de tratament, în care se vor efectua obturarea cariilor și curățarea profesională a danturii. 

Odată ce problemele orale urgente au fost remediate, medicul îți va recomanda un calendar de vizite periodice – de obicei, o dată la fiecare 6 luni – pentru supravegherea evoluției danturii, identificarea precoce a oricăror leziuni și tratamentul lor prompt, înainte de agravare. 

Hidratează-te corespunzător

Un consum adecvat de apă este important pentru starea generală de sănătate, dar probabil că nu ți-ai pus niciodată problema că te-ar putea ajuta și în ceea ce privește halitoza. O hidratare adecvată contribuie la o secreție suficientă de salivă, ceea ce contribuie la eliminarea bacteriilor și la neutralizarea acizilor din cavitatea bucală. În plus, saliva conține și compuși antibacterieni care previn înmulțirea necontrolată a bacteriilor, între periaje. 

Renunță la orice utilizare a tutunului 

Renunțarea la fumat și la orice fel de consum de tutun este o metodă simplă și eficientă de a scăpa de respirația urât mirositoare. Lăsând la o parte mirosul specific al tutunului, acesta determină xerostomie și contractarea vaselor de sânge din cavitatea orală, ceea ce favorizează dezvoltarea bacteriilor și întreține halena. 

Folosește gumă de mestecat sau bomboane cu xylitol 

Xylitolul are un efect antibacterian demonstrat, contribuind în mod eficient la prevenirea apariției cariilor. În plus, atât dropsurile, cât și guma de mestecat stimulează producția de salivă, cu rolul său protector asupra danturii. 

Apelează la diverse remedii naturale împotriva halitozei 

Există o mulțime de remedii naturale și naturiste care pot contribui la combaterea halitozei. De menționat că ele completează măsurile menționate anterior și nu înlocuiesc, sub nicio formă, igiena orală corectă sau vizitele regulate la dentist:

  • Consumă infuzii din plante: ceaiurile din plante aromatice, precum menta, busuiocul sau ceaiul de salvie, au proprietăți antibacteriene și ajută la reducerea bacteriilor din cavitatea bucală;
  • Mestecă semințe de chimen sau fenicul: atât semințele de chimen, cât și cele de fenicul au proprietăți antibacteriene și stimulează producția de salivă. În plus, ambele au o aromă caracteristică, foarte plăcută;
  • Mestecă frunzulițe de pătrunjel sau de mentă: ambele sunt bogate în principii vegetale care acționează similar unor dezinfectanți naturali și pot ajuta la mascarea mirosurilor;
  • Folosește uleiul de cocos în rutina de îngrijire: clătirea gurii cu ulei de cocos poate ajuta la eliminarea bacteriilor din cavitatea bucală și la reducerea riscului de halenă. Nu înghiți uleiul de cocos și clătește bine gura după procedură;
  • Apelează la bicarbonatul de sodiu: clătirea gurii cu o soluție de bicarbonat de sodiu în apă și folosirea acesteia inclusiv pentru gargară contribuie la neutralizarea acizilor și la combaterea bacteriilor care cauzează halenă. De asemenea, soluția de bicarbonat de sodiu elimină și candidoza bucală, și ea responsabilă pentru mirosul neplăcut. 

Înainte de a apela la orice remediu pentru combaterea halitozei, contactează medicul stomatolog! Acesta poate evalua cauzele halitozei și te poate ajuta cu unele recomandări specifice, astfel încât să te bucuri de rezultate cât mai rapide. 

Sursa foto: Shutterstock