Titlurile de stat – o investitie de luat in considerare

Pentru multi oameni,  cand vine vorba de titluri de stat, acestea sunt o oportunitate de investitie pe termen lung, cu risc scazut, care garanteaza un flux constant de venit fix. Dar poate fi si o oportunitate de tranzactionare interesanta datorita relatiei inverse dintre obligatiuni si rate ale dobanzii, ca sa nu mai vorbim de multi alti factori care influenteaza preturile obligatiunilor.

De ce sa alegi titlurile de stat?

Majoritatea oamenilor se gandesc la actiuni, depozite fixe, fonduri mutuale, imobiliare sau aur atunci cand iau in considerare optiunile de investitie. Rareori cineva ia in considerare sa investeasca in titluri de stat. 

Cu toate acestea, investitia in titluri guvernamentale poate fi o modalitate eficienta de a-ti diversifica investitiile si de a reduce riscul. Atunci cand cheltuielile depasesc veniturile, guvernul emite titluri de valoare pentru a strange fonduri, care sunt utilizate pentru a acoperi deficitul. 

Obligatiunile de stat sunt de doua tipuri: bonuri de trezorerie si titluri de valoare datate. Bonurile de trezorerie sunt instrumente pe termen scurt cu mandate mai mici de un an, in timp ce obligatiunile de stat pe termen lung pot fi detinute timp de 5-40 de ani.

Avantajele investitiei in obligatiuni de stat

Cele mai citite articole

Chiar daca obligatiunile de stat au fost puse la dispozitia investitorilor de retail, alocarea de bani fara a lua in considerare avantajele si dezavantajele poate fi contraproductiva. Obligatiunile guvernamentale prezinta un risc mai mic in comparatie cu alte active, cum ar fi actiunile, deoarece randamentele sunt garantate de guvern. 

Exista unele riscuri legate de piata, dar pur si simplu pastrand obligatiunile pana la scadenta, poti anula riscul. Guvernul plateste o rata fixa ​​a dobanzii la obligatiuni si, ramanand investit in obligatiuni guvernamentale pana la scadenta, poti obtine un randament maxim. 

De asemenea, se poate lua in considerare investitia in obligatiuni guvernamentale pentru a-si diversifica portofoliul, deoarece acestea sunt in mare parte stabile si au rezultate bune atunci cand alte clase de active sunt sub presiune.

Dezavantajele investitiei in obligatiuni de stat

Exista mai multe avantaje ale obligatiunilor de stat, dar investitia in titluri de stat are si unele dezavantaje. In teorie, obligatiunile de stat ofera lichiditate adecvata, deoarece cererea de la marile institutii financiare este mare. De aceea, o buna optiune poate fi achizitia de actiuni Banca Transilvania.

Dar institutiile financiare cumpara in cantitati mari si nu este posibil ca un investitor de retail sa-si vanda obligatiunile catre banci si companii de asigurari. Piata secundara a obligatiunilor de stat nu este pe deplin dezvoltata, ceea ce reduce lichiditatea obligatiunilor de stat.

Cele mai citite articole