Top 4 factori importanţi de care să ţii cont atunci când vrei să te relochezi 

Două din cele mai stresante lucruri pentru noi, adulţii, sunt schimbarea locului de muncă şi mutarea în casă nouă. Atunci când decizi să le faci pe amândouă în acelaşi timp, ai nevoie de răbdare şi încredere, iar lucrurile nu îţi vor mai părea la fel de descurajante.

Dacă la douăzeci de ani avem suficient de multă energie ca să simţim că putem muta şi munţii din loc, odată ce înaintăm în vârstă şi adunăm tot mai multe responsabilităţi, lucrurile se pot schimba. Atunci când ţi-ai format propria familie, deciziile importante în viaţă nu se mai rezumă doar la tine, ci şi la binele celorlalţi. Iar atunci când vine vorba despre o relocare în alt oraş, pentru un job mai bun, există o mulţime de factori de care trebuie să ţii cont. 

Mutarea înseamnă a face un salt în necunoscut. Iată câteva din cele mai importante aspecte la care este bine să te gândeşti atunci când trebuie să iei o decizie atât de importantă:

  1. Prietenii şi familia 

Când ești singur, este ușor să-ți reiei viața și să te muți într-un oraș sau chiar într-o țară nouă. Dar atunci când ai o familie sau un grup de prieteni strâns, decizia este ceva mai complexă. Dacă ai un partener, trebuie să iei în calcul perspectivele sale de muncă, în cazul în care nu are un job remote. 

O astfel de mutare implică, de asemenea, schimbări majore şi pentru copii. Ca părinte, este esenţial pentru tine să ştii că cei mici cresc într-un mediu sănătos. Aşa că, înainte de a accepta oferta de a te reloca, trebuie să te documentezi cât mai bine despre şcoli, grădiniţe etc. În cazul în care aceştia sunt mici, ţine cont de faptul că este posibil să ai nevoie de cineva care să aibă grijă de ei după program, deoarece bunicii nu vor mai fi atât de aproape. 

  1. Cheltuielile de mutare  

Fie că vei angaja o firmă specializată în mutări sau veţi face pe cont propriu totul, o mutare în alt oraş vine, automat, şi cu nişte costuri în plus. Dacă vrei să nu adaugi şi stresul financiar, poţi aplica pentru un credit Moldova, chiar din confortul casei tale. Nu este nevoie să te deplasezi cu actele la sucursală, ci le poţi trimite online, iar răspunsul va veni în 15 minute. 

Aşa că, dacă firma pentru care vei lucra nu asigură costurile cu relocarea, nu trebuie să umblii la contul de economii. 

  1. Costul vieţii în noul oraş 

Unul din motivele pentru care ai putea accepta un job într-un alt oraş este salariul mai mare. Însă, această majorare poate fi relativă, atunci când nu ştii cât de scumpă este viaţa în noua locaţie. Atunci când calculezi costul vieţii într-un oraş, este important să incluzi chiar şi potenţialele cheltuieli, nu doar cele fixe, cum ar fi chiria sau rata la bancă. 

Ţine cont că inclusiv costurile utilităţilor pot fi semnificativ mai mari în anumite oraşe, mai ales dacă locația are anotimpuri extreme și veţi avea nevoie de încălzire sau aer condiționat suplimentar.

  1. Zona în care veţi locui

Înainte de a face pasul mutării, gândeşte-te la ce îţi place şi ce nu îţi place la zona în care locuieşti în prezent. Acum că ştii ce vrei şi, mai ales, ce nu vrei, poţi face alegerea potrivită. Ține cont de siguranţa zonei, de cât de mult spaţiu verde există, ce atracţii există în proximitate. 

Cu siguranţă, viaţa voastră nu se va desfăşura doar în perimetrul cartierului ales, dar a avea magazinele şi parcul în apropiere este un mare plus. 

Dacă ai posibilitatea de a te muta într-un alt oraş pentru un job mai bun, împreună cu toată familia, cu siguranță trebuie să ţii cont de acești factori. Luaţi împreună deciziile importante şi vei vedea că în scurt timp tot efortul depus va fi cu succes. Aceasta va fi aventura vieţii voastre, aşa că profitaţi la maximum de ea!

Sursa foto: Shutterstock