TOP 4 lucruri pe care să le faci dacă îți dorești o grădină de legume

A sta la curte îți oferă libertatea de a face mult mai multe lucruri, atât de plăcere, cum ar fi statul alături de prieteni la un grătar, cât și practice, cum ar fi realizarea unei grădini de legume pentru consumul propriu. Dacă ai în plan să creezi un spațiu pentru plantare, trebuie să știi că acesta necesită o planificare atentă, dar și muncă constantă.  

Iată cele mai importante 5 lucruri pe care trebuie să le faci dacă ești la început și îți dorești o grădină de legume bogată:  

  1.     Fă o planificare inițială

Ca orice lucru nou pe care îl începi, ai nevoie de un plan bine stabilit, atât în ceea ce privește proiectul, cât și în ceea ce privește resursele implicate, în acest caz timpul și banii. Stabilește din timp care sunt legumele pe care ți le dorești să le cultivi, vezi ce cantitate îți dorești din fiecare, astfel încât să secționezi corespunzător suprafața și informează-te despre modul în care pot fi cultivate. Mai mult, asigură-te că ai toate uneltele necesare în magazie: mănuși de grădinărit, greblă, lopată.  

  1.     Pregătește solul 

Unul dintre cele mai importante lucruri pentru a avea parte de o recoltă cât mai bogată este solul. Acesta trebuie pregătit în prealabil cu ajutorul îngrășământului organic sau a compostului, astfel încât să-l faci mult mai fertil și plin de nutrienți. Un astfel de sol se va vedea în recolta pe care o vei strânge și în calitatea legumelor. Mai mult, nu uita că la venirea primăverii este necesar ca solul să fie săpat și afânat, tocmai pentru a avea cele mai bune rezultate.  

  1.     Îngrijire corespunzătoare

Nu toate legumele sunt la fel, iar din acest motiv va trebui să ai un plan de îngrijire special pentru fiecare în parte. În plus, va trebui să te asiguri că grădina ta este udată regulat, poate chiar cu ajutorul unui sistem de irigare, cum ar fi cel de pe hectarul.ro, și să te asiguri că iei măsuri preventive împotriva buruienilor și a dăunătorilor. 

  1.     Recoltare corectă 

Recoltarea legumelor la momentul corespunzător este crucială pentru a obține rezultate bune în ceea ce privește valoarea nutritivă și gustul. Fiecare tip de legumă are propriile semne distinctive care indică faptul că sunt gata de recoltare. De exemplu, roșiile ar trebui să aibă o culoare uniformă și să se desprindă ușor de pe tulpină, iar castraveții ar trebui să fie tari și colorați în mod uniform. Recoltarea la momentul potrivit nu numai că îmbunătățește calitatea produselor pe care le cultivi, dar împiedică și deteriorarea și pierderea de nutrienți valoroși.

O grădină de legume cu siguranță implică multă muncă din partea ta, mai ales în sezon, când va trebui să te asiguri că recolta ta se dezvoltă corespunzător, dar satisfacția de a mânca propriile legume este inimaginabilă. Cu puțină atenție, răbdare și muncă, vei putea să te bucuri de recolte bogate și sănătoase, direct din propriul tău colț de natură.

Sursa foto: pexels.com