Este curios cum oamenii găsesc întotdeauna ieșiri din situații, dar când vine vorba de stres, nu știu cum să-l gestioneze. Metode prin care cred că fac asta sunt multe, și multe dintre ele greșite, pentru că acelea care dau rezultate necesită, de regulă, mai multă muncă. Vorbim în acest articol despre trei metode foarte greșite la care oamenii apelează crezând că așa pot să facă față stresului.
Uite trei metode care accentuează stresul, nu-l gestionează
Fumatul
Mulți se apucă de fumat în perioade stresante, și tot perioadele stresante îi fac să revină la țigări când au renunțat. Unii le înlocuiesc cu țigări electrice, dar nici ele nu se dovedesc a fi o metodă eficientă de a gestiona stresul. Fumatul poate fi recreativ, dar este suficient de toxic cât să nu fie văzut ca o soluție în perioadele de stres. Mintea este păcălită pe moment, dar corpul care devine dependent de obicei și de nicotină, nu. Dependența de nicotină este o problemă chiar mai serioasă decât stresul. Nu se cunosc întocmai efectele, dar afecțiunile cu care este asociat fumatul pe termen lung fac să pară a fi nimic o perioadă stresantă din viață.
Nopțile albe
Oamenii stresați caută ieșiri din situație, și pot fi ieșiri la propriu, în oraș. Socializarea face bine, dar nopțile pierdute nu aduc nimic bun. În perioadele de stres, important este somnul. Lipsa somnului poate crește nivelul de stres și poate duce chiar la insomnie. Dacă ești stresat, o rutină de somn te poate ajuta să faci mai ușor față situației. Nu mânca și nu folosi telefonul, televizorul ori alte device-uri cu lumină albastră cu cel puțin 30 – 60 minute înainte de ora de culcare. Păstrează-ți dormitorul cât mai curat, liniștit și răcoros. Ideal ar fi ca în intervalul orar 23:00 – 6/ 7:00 să dormi. Vei avea așa, un somn cu mult mai odihnitor.
Izolarea
Un alt lucru pe care îl fac oamenii stresați este să se izoleze. Timpul petrecut cu tine este important, dar pe termen lung, izolarea nu face decât să sporească stresul și starea de rău. Chiar dacă poate fi greu să o faci, când ai perioade stresante, stai cât mai mult în preajma oamenilor. Petrece timp cu familia, cu partenerul de viață sau cu prietenii. Socializarea este o metodă simplă prin care poate fi redus stresul. Dacă lucrurile se complică și stresul persistă pe perioade mai mari de timp, se recomandă terapia. Terapeutul te poate ajuta să treci mai ușor peste aceste perioade din viața ta.
Când stresul pune stăpânire pe tine și pe activitățile tale zilnice, devine tot mai greu să funcționezi. Să fumezi, să pierzi nopțile sau să te izolezi nu sunt metode care să te ajute să gestionezi perioadele stresante. Să faci sport, să dormi bine, să mănânci sănătos și să încerci unele tehnici de relaxare, în schimb, da. Să-ți găsești o activitate pe care să îți placă să o faci este iarăși o metodă prin care poți ușor să-ți păcălești mintea.
Ce-i mai ușor nu este întotdeauna și mai benefic. Când vine vorba de stres, alege calea mai complicată, dar despre care știi sigur că dă rezultate.
Sursa foto: pexels.com