UE se confruntă cu o criză din cauza cererilor Rusiei de plată a gazului în ruble

Este posibil ca Europa să se confrunte cu un moment critic la mijlocul lunii mai, preconizează The Guardian, când statele membre UE vor trebui să respingă cererile Moscovei ca plățile pentru gaz să fie făcute în ruble – în ciuda faptului că nu au o aprovizionare alternativă cu gaz.

Kadri Simson, comisarul european pentru Energie, a declarat recent că cererile Kremlinului trebuie respinse, în ciuda riscurilor unei întreruperi a aprovizionării într-un moment în care deficitul nu poate fi remediat. La finalul lunii aprilie, Gazprom și-a suspendat alimentarea cu gaze către Polonia și Bulgaria și a amenințat că și alte țări vor păți la fel dacă nu vor plăti combustibilul în condițiile dorite.

După o întâlnire a miniștrilor Energiei din UE, Simson a spus că toți cei prezenți au acceptat că plata în ruble prin mecanismul stabilit de Rusia ar încălca sancțiunile impuse de Uniunea Europeană după invadarea Ucrainei de către Rusia.

Comisarul european a mai adăugat că nu a auzit de nicio companie europeană de energie care să se pregătească să respecte solicitarea Moscovei.

„Multe companii energetice europene urmează să efectueze următoarea plată către Gazprom la mijlocul lunii mai și încearcă să înțeleagă mai bine ce ar trebui să facă în contextul dat. De aceea, trebuie să le explicăm că plata în ruble prin mecanismul de conversie gestionat de autoritățile publice ruse și un al doilea cont dedicat la banca Gazprom reprezintă o încălcare a sancțiunilor și nu pot fi acceptate”, a declarat Kadri Simson citată de The Guardian.

În 2021, UE a importat 155 de mld. m3 de gaze naturale din Rusia, ceea ce reprezintă aproximativ 45% din importurile UE de gaze și aproape 40% din consumul total de gaze.

Cele mai citite articole

În ultimul an, această dependență a fost redusă, dar dependența de combustibilii fosili din Rusia rămâne atât de mare încât nu există nicio alternativă care ar putea compensa pe deplin eliminarea acestora.

Se spune că următoarea dată majoră pentru plățile pentru gazele rusești de către companiile energetice europene este 20 mai.

Potențialul impas survine în momentul în care UE ia în considerare introducerea treptată a unei interdicții față de importurilor de petrol și gaz rusesc. Este o mișcare despre care ministrul german al economiei, Robert Habeck, a declarat că va duce la un impact economic major și la prețuri mai mari pentru consumatori. Pentru a vedea modul în care a evoluat prețul gazelor în România, poți consulta articolul de pe Cez Info.

Habeck a spus că Germania nu se opune unei astfel de interdicții, dar el a avertizat că europenii trebuie să fie pregătiți pentru consecințe și că unele țări vor fi afectate mai grav decât altele.

„Ne va fi greu, este clar. Este de neconceput ca sancțiunile să nu aibă consecințe asupra economiei noastre și asupra prețurilor din țările noastre. Noi, ca europeni, suntem pregătiți să suportăm tensiunea economică pentru a ajuta Ucraina. Dar nu există nicio modalitate ca acest lucru să nu aibă un cost pentru noi”, a declarat Robert Habeck.

Conform planului UE, a șasea rundă de sancțiuni se referă la o interdicție a importului de petrol rusesc, decizie ce ar urma să fie adoptată până la sfârșitul anului, deși Ungaria a spus că ar putea bloca propunerea dacă nu sunt găsite alternative bune.

Anna Moskwa, ministrul polonez al Climei și Mediului, și-a susținut intenția ca Varșovia (investitor masiv în terminale de GNL), să ajute orice țară din UE care are nevoie de combustibili alternativi.

Cele mai citite articole