Uleiul de motor: cum îl alegi corect și alte informații bine de știut

Orice motor de autovehicul are nevoie de ulei pentru a funcționa. Uleiul unge și curăță piesele motorului, prin urmare prezintă un rol vital pentru acesta. Află în rândurile următoare cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre uleiul de motor.

Cum alegi corect uleiul de motor pentru mașina ta

În alegerea uleiul de motor pentru mașina ta, trebuie să ții cont de mai multe informații importante precum:

  1. Există mai multe tipuri de ulei de motor. Cel mai adesea se folosesc uleiuri 100% sintetice, fiind capabile să lubrifieze corespunzător atât vara, cât și iarna. Mai sunt uleiuri semi-sintetice, mai puțin performante, însă mai accesibile ca preț, și uleiuri minerale. Ultimele nu prea se mai folosesc în ziua de astăzi, decât la motoarele foarte vechi sau care merg la turații mici;
  2. Clasificările uleiurilor sunt API sau ACEA, cu foarte multe subcategorii. Pe scurt, ele fac referire la calitatea lubrifianților și tehnologia lor de fabricare;
  3. Nu în ultimul rând, vâscozitatea este un aspect esențial în alegerea uleiului de motor. De exemplu, poți avea nevoie  de un ulei Castrol 5w30 sau 10w40. Cu cât primul indice este mai mic (5W), cu atât uleiul este mai fluid în perioada sa de încălzire.  

Cel mai important de reținut aici, este că uleiul de motor se alege consultând cartea tehnică a mașinii tale. Acolo vei găsi informații despre tipul de ulei, clasificări și vâscozitatea recomandată. 

Când se schimbă uleiul de motor

Există foarte multe păreri, însă tu trebuie să ții cont de informațiile oferite de producătorul mașinii, recomandările mecanicului tău și de vechimea, respectiv modul de exploatare al motorului. Vei observa că majoritatea specialiștilor auto recomandă un schimb de ulei la fiecare 10.000-15.000 de km parcurși sau la 1 an de zile, indiferent dacă ai parcurs sau nu numărul de km menționați. Cu alte cuvinte, chiar dacă faci doar 5.000 de km pe an, uleiul tot trebuie schimbat. 

Totodată, mai contează și alte aspecte. Unul dintre ele ar fi vechimea motorului. Dacă ai un motor mai vechi, de peste 10 ani, și vrei să îi prelungești durata de viață, poți schimba uleiul la 10.000 km sau chiar mai devreme. De asemenea, dacă circuli preponderent în oraș, unde gradul de uzură al pieselor este mai mare, schimbă uleiul puțin mai devreme decât în mod normal.

Cele mai citite articole

În schimbul uleiul de motor mai contează și inspecția vizuală a lubrifiantului. De exemplu, atunci când scoți joja de ulei și pe aceasta observi ulei de culoare neagră, respectiv o textură cu o vâscozitate scăzută, proprietățile de ungere sunt mai puțin bune. Faptul că nivelul de ulei este unul corespunzător, nu înseamnă că trebuie să amâni schimbul periodic de ulei. 

Nu în ultimul rând, uleiul de motor se poate schimba și în funcție de anotimp. De exemplu, vara se poate pune un ulei cu o vâscozitate mai mare, iar iarna un ulei cu o vâscozitate ceva mai mică. Din fericire însă, a apărut o gamă variată de uleiuri multigrad. Ele pot fi folosite tot timpul anului, indiferent de temperatura exterioara. 

Ce mai trebuie să știi despre uleiul de motor

Circulă destule mituri sau informații eronate pe internet, prin urmare trebuie să ai grijă la ceea ce citești. Uite câteva aspecte bine de știut: 

  • Un motor poate funcționa doar cu o anumită marcă de ulei de motor. Fals, deoarece un motor poate funcționa cu orice marcă de ulei de motor, atât timp cât lubrifiantul este ales corect. Consultă specificațiile oferite de producătorul mașinii; 
  • Nu se pot amesteca două mărci de ulei de motor. Depinde. În situația în care ai nevoie de o completare și te afli în tranzit, poți opri la prima benzinărie pentru a cumpăra un ulei de motor. Atenție însă, lubrifiantul trebuie să fie de același tip și aceeași vâscozitate cu cel aflat în motor! De exemplu, dacă ai un ulei 5w30 full sintetic, completează tot cu un ulei 5w30 full sintetic. Altfel, este ideal să completezi cu aceeași marcă de ulei, fiindcă pot exista incompatibilități legate de aditivii folosiți de fiecare producător în parte; 
  • Filtrul de ulei nu se înlocuiește la fiecare schimb de ulei. Fals. Filtrul de ulei este o piesă consumabilă, care se în locuiește atunci când faci schimbul de ulei. Acesta are un rol foarte important, acela de a acumula impuritățile și de a asigura ungerea motorului cu un lubrifiant curat. 

Uleiul de motor asigură buna funcționare a motorului mașinii tale. Prin urmare, respectă cerințele de alegere și realizează schimbul de ulei la timp. 

Sursa foto: Shutterstock 

Cele mai citite articole