Măștile medicale de protecție au ajuns să facă parte din viața noastră de zi cu zi odată cu declanșarea pandemiei de coronavirus. Multe sunt fabricate din plastic și concepute pentru a fi folosite o singură dată, ceea ce înseamnă că mii de tone de deșeuri suplimentare vor ajunge la groapa de gunoi.
În lipsa unor cutii destinate deșeurilor infecțioase, așa cum se întâmplă în spitale sau în centrele de carantină, pe stradă sau acasă oamenii aruncă masca și mănușile în primul coș de gunoi pe care îl întâlnesc în drum sau mai rău pe jos.
- Măștile pot ajuta la stoparea răspândirii coronavirusului, dar, potrivit unei estimări realizate la nivelul Regatului Unit al Marii Britanii, dacă toți locuitorii de la nivelul UK ar folosi o mască de unică folosință în fiecare zi, timp de un an, ar crea 66.000 de tone de deșeuri contaminate și 57.000 de tone de ambalaje din plastic.
Cercetările au mai arătat, de asemenea, că măștile pot fi o sursă de fibre croplastice dăunătoare pe uscat, pe căile navigabile și în gunoi.
Mediul înconjurător este în pericol dacă măștile nu sunt aruncate cu grijă
Purtarea măștilor a devenit o cerință globală pentru a opri răspândirea COVID-19, deși au un dezavantaj. Purtarea măștilor este o modalitate eficientă de a preveni răspândirea virusului și au devenit parte din ținuta noastră, dar ar putea fi dezastruoase pentru mediu, deoarece materialul textil nețesut (TNT) din care sunt făcute are nevoie de o perioadă cuprinsă între 400 și 450 de ani pentru a se descompune. De aceea, autoritățile sanitare din întreaga lume sunt preocupate de acest nou tip de poluare a mediului.
Măștile și impactul lor asupra mediului
În ultimele luni, când pandemia a crescut, măștile de unică folosință care nu fuseseră aruncate corect au apărut în orașe din întreaga lume. Mai mult, la începutul anului, grupuri de ecologiști din Hong Kong au tras un semnal de alarmă când un număr mare de măști folosite au început să apară pe plaje.
- Ecologiștii au avertizat că aceste reziduuri reprezintă o amenințare la adresa vieții , a vieții marine și a habitatelor faunei sălbatice. Și mai îngrijorător este că, pe lângă poluare, aceste deșeuri pot crește răspândirea noului coronavirus.
Deși apar și alte modele de măști, majoritatea oamenilor din lume folosesc măști din TNT, care sunt practice și ieftine. Producția a crescut exponențial. De exemplu, numai în Brazilia, Asociația Braziliană a Textilelor și Confecțiilor a fabricat 13,5 milioane de măști de unică folosință, după ce a mobilizat sute de companii.
În plus, fabricile de colectare a deșeurilor și reciclare au fost forțate să adopte anumite strategii pentru a-și proteja angajații responsabili cu colectarea și sortarea gunoiului, astfel încât să nu se infecteze de la măști care au fost eliminate neglijent.
Cum să arunci corect măștile medicale folosite
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă aruncarea la gunoi într-un mod „corect” a acestor măști folosite, imediat după utilizare lor. Ce înseamnă aruncarea „corectă” a măștilor utilizate?
- Măștile și alte materiale de unică folosință care sunt folosite pentru a controla pandemia, cum ar fi mănușile, nu trebuie aruncate în coșul cu ambalaje reciclabile, conserve etc. sau cu deșeuri organice. Nu le aruncați împreună cu gunoiul menajer.
Masca de protecție se poartă cel mult patru ore și se schimbă. Potrivit ghidului prezentat pe pagina Spitalului Militar de Urgență „Carol Davila” din București, măștile de unică folosință trebuie aruncate după o singură utilizare.
- Odată scoase de pe față, măștile utilizate se bagă într-o pungă de plastic, care trebuie să fie apoi securizată printr-o închidere corespunzătoare.
- Trebuie să mai știți că singurele deșeuri neutralizate „ca la carte” sunt deșeurile periculoase din spitale, însă cum oamenii nu își pot duce măștile de protecție în locațiile unde sunt arse produsele medicale, singura soluție rămâne tomberonul. De aceea trebuie să aruncați măștile folosite „corect”.
Din păcate, firmele de colectare a deșeurilor anunță că mulți aruncă măștile și mănușile de protecție în pubelele destinate gunoiului reciclabil, iar cei care sortează riscă să se contamineze. Sunt și cazuri când măștile sunt aruncate pe jos sau chiar în lacuri. O adevărată bombă ecologică!
- „Facem apel la populația care nu se află în izolare la domiciliu sau în carantină și care utilizează în scop preventiv măști de protecție pentru față și mănuși, să nu procedeze la aruncarea acestora în recipiente destinate colectării separate a deșeurilor reciclabile de plastic/metal sau hârtie/carton. Deșeurile reciclabile ajung în stațiile de sortare, unde sunt separate pe categorii de către lucrători, manual, astfel că riscul la care sunt expuși este foarte mare. Dacă o singură mască sau o mănușă sunt contaminate, se poate declanșa un întreg lanț de îmbolnăviri. Măștile de protecție și mănușile folosite, trebuie aruncate în pubela destinată colectării deșeurilor reziduale”, a atras atenția directorul unei firme de salubritate din Sibiu, citat de click.ro.
În unele hypermarketuri există deja cutii speciale pentru astfel de deșeuri periculoase, unde cei care ies de la cumpărături își pot arunca masca purtată. Decizia aparține însă doar patronilor magazinelor, și nu este prevăzută de autorități.
Cum arunci măștile la gunoiul de acasă
Până când autoritățile vor găsi o soluție legală pentru această problemă, măștile și mănușile posibil contaminate ajung la groapă de gunoi, în loc să fie incinerate, așa cum se întâmplă cu deșeurile medicale din spitale.
- „Se depozitează ideal într-un recipient din plastic, într-o pungă, care ulterior se depune într-un coș de gunoi cu capac. Este complicat să ai coșuri pentru deșeuri biologice în spații publice, motiv pentru care este important să respectăm aceste principii simple”, a declarat pentru ProTv Valeriu Gheorghiță, medic infecționist la Spitalul Militar.
Când aruncăm măștile folosite de protecție la coșul de gunoi de acasă, important este să legăm foarte bine sacul de gunoi, eventual să-l mai punem într-un nou sac.