Baia și obiectele sanitare pe care le alegem reprezintă o parte esențială a societății moderne în care trăim. Le folosim frecvent și ne ajută să ne păstrăm locuințele și orașele mai igienice, făcând uitate vremurile în care până și nobilii din Evul Mediu se spălau extrem de rar și obișnuiau să arunce pe fereastră conținutul „oalelor de noapte”.
- La un moment dat însă va trebui, din diferite motive, să înlocuiți cada și vasul de toaletă ori chiuveta din baie; fie că acestea s-au spart, s-au crăpat, ori pentru că au căpătat pete inestetice care nu se mai pot curăța sau pur și simplu pentru că vreți să vă modernizați baia.
Vă veți trezi într-o situație dificilă, căutând soluții pentru a scăpa de vechea cadă și de vasul de toaletă. Fiind vorba despre obiecte destul de mari, grele, care ocupă spațiu și nu sunteți siguri dacă altcineva și le-ar dori, veți avea nevoie de o soluție cât mai urgentă.
Spre deosebire de alte tipuri de deșeuri sau obiecte de mobilier, în cazul unor astfel de obiecte sanitare confecționate din acril, fibră de sticlă, fontă, porțelan sau ceramică nu aveți prea multe soluții de a scăpa de ele. Este greu de crezut că cineva vă va cumpăra vechiul vas de toaletă sau cada veche, la fel cum este total nepotrivit să le donați cuiva. Ce soluții vă rămân?
1.Decorațiuni în grădină
Pentru cei care iubesc lucrurile inedite și au și ceva talent în realizarea obiectelor handmade, o cadă și o un vas de wc vechi pot deveni niște decorațiuni superbe în grădină.
- De exemplu, o cadă din fontă sau tablă poate fi transformată într-un superb suport de flori. Dacă aveți cumva o cadă în stil retro, cu picioare metalice în stil antic, aceasta poate fi chiar decupată în jumătate și decorată cu perne pufoase viu colorate pentru a o folosi drept canapea.
La fel de bine, puteți îngropa vechea cadă în curte, în jur să pavați cu pietre și vegetație, și să vă bucurați de un lac improvizat în curtea casei voastre.
Și vasul de toaletă poate fi transformat la fel de ușor într-un ghiveci inedit de flori, numai bun de poziționat în curtea din spate.
2. Sunați la operatorul de salubrizare sau profitați de campanii de colectare
La fel ca și mobila, obiectele sanitare vechi fac parte din categoria deșeurilor voluminoase care au un regim special de colectare. Acestea nu pot fi scoase la poartă sau în fața ghenei de gunoi a blocului, pentru că reprezentanții companiei de colectare a deșeurilor vor refuza să vi le ridice dacă nu ați făcut o solicitare specială.
- Deșeurile voluminoase sunt deșeurile de dimensiuni mari pe care le generăm ocazional și care nu pot fi preluate cu sistemele obișnuite de colectare. Acestea sunt formate în general din obiecte de mobilier, obiecte sanitare precum căzi de baie, vase de toaletă, cabine de duș, saltele, covoare, în general toate deșeurile care, din cauza dimensiunilor mari, nu pot fi colectate în pubelele de colectare a deșeurilor menajere.
Depozitarea acestor tipuri de deșeuri se face astfel încât să nu încurce circulația pietonală sau cea stradală, să nu afecteze mediul înconjurător sau sănătatea populației, în general în zonele și condițiile stabilite de către primărie sau de către operatorul de salubrizare.
- Din cauza volumului pe care îl ocupă și a materialelor diferite care compun aceste obiecte: lemn, textile, metal, plastic, etc., reciclarea este dificilă și are costuri ridicate.
După colectare, deșeurile ajung într-o stație de sortare unde sunt evaluate, se încearcă în primul rând repararea, refolosirea sau recondiționarea acestora, și apoi sunt dezmembrate în vederea reciclării materialelor componente sau a depozitării.
Pentru amănunte privind sistemul de colectare a acestui tip de deșeuri, contactați primăria sau operatorul de salubritate din zona în care locuiți!
- Există și posibilitatea să puteți beneficia de o campanie de colectare a deșeurilor voluminoase, derulată de către primărie și compania de colectare a deșeurilor, cu scopul conștientizării populației. Astfel de companii sunt anunțate din timp și puteți scăpa de vechea cadă sau vechiul vas de toaletă fără a vi se percepe vreo taxă.
Cetățenii pot depune prin aport voluntar deșeurile voluminoase în containerele special puse la dispoziție în punctele de colectare și între orele menționate.
Deșeurile voluminoase nu se colectează alături de deșeurile electrice și electrocasnice (televizoare, mașini de spălat, frigidere, computere, etc.) și se păstrează în gospodărie până în momentul depunerii voluntare la punctul de colectare și nu se depun pe domeniul public în afara programului de colectare.