În cadrul unei companii, resursele materiale sunt doar instrumente pentru punerea în mișcare a proceselor de lucru. Oamenii, în schimb, sunt indispensabili pentru utilizarea cu succes a resurselor materiale și imateriale. Prin urmare, factorul uman este cel mai influent în situațiile cheie.
Un manager modern știe că cea mai importantă resursă în care poate investi este cea umană. Aceasta, pentru că sustenabilitatea businessurilor viitorului se bazează, în primul rând, pe angajați sănătoși, valoroși, loiali, creativi.
Află mai multe despre trendurile cu impact major asupra stilului de lucru al viitorului și cum le faci față ca manager modern.
1. „Marea demisie” și „quiet quitting”
Fenomene precum „marea demisie” și „quiet quitting” au influențat piața muncii de ceva vreme, efectele acestora accentuându-se odată cu pandemia.
Valul de demisii provine dintr-o detașare a angajaților față de mediile de lucru stresante, condițiile nesatisfăcătoare și, în ciuda creșterilor salariale, o detașare față de incapacitatea menținerii unui climat de lucru sigur și sănătos pentru angajați.
„Marea demisie” s-a propagat pe fondul nemulțumirii angajaților care simt că nu se pot exprima, că întâmpină probleme organizaționale sau un mediu de lucru nesatisfăcător. Ca răspuns, aceștia își schimbă locul de muncă.
În același timp, „quiet quitting” se referă la abordarea sarcinilor de lucru din perspectiva „minimului necesar”, fără ca angajații să se străduiască să depășească așteptările.
În acest context, managerii sunt puși în fața unei provocări pe care o pot depăși având o abordare smart. Conceptul YUNITY propune soluții pentru motivarea inteligentă a angajatilor precum: transformarea birourilor în huburi sociale, păstrarea echilibrului dintre viața personală și cea profesională, chiar la locul de muncă.
Astfel de inițiative au o bază comună: regândirea experienței de lucru, astfel încât angajații să rămână motivați și creativi.
2. Sistemul de muncă hibrid
Munca hibridă este un model de lucru flexibil care combină munca la birou cu lucrul la distanță. Acest sistem oferă angajaților autonomia de a alege să lucreze oriunde și oricum se simt mai productivi.
Este un sistem de lucru flexibil și modern, ce își găsește rădăcinile în prioritizarea importanței satisfacției angajaților.
Un alt tip de abordare a sarcinilor de lucru vizează crearea birourilor satelit. Acestea sunt extensii ale spațiului clasic de birouri, unde angajații își pot desfășura activitatea și pot interacționa în spații adaptate nevoilor lor, ce le oferă flexibilitate și siguranța unui mediu sănătos. În acest context, IMMUNE Building Standard™, dezvoltat de Liviu Tudor, fondatorul Genesis Property, vine în sprijinul companiilor cu instrumentele necesare pentru monitorizarea și ajustarea stării de sănătate a spațiului de lucru.
3. Flexibilitatea muncii, nu doar a programului de lucru
Angajații moderni doresc să-și desfășoare activitatea în cadrul unei companii care le oferă posibilitatea de a lucra nu numai de unde își doresc, ci și cum își doresc.
În general, programul de lucru previzibil și încărcat reprezintă un factor de stres pentru angajați. O parte dintre aceștia decid chiar să înceapă o carieră ca freelanceri tocmai pentru a se bucura de autonomie și flexibilitate atunci când vine vorba de îndeplinirea sarcinilor de lucru.
Astfel, companiile care oferă variante de lucru flexibile devin atractive pentru categorii din ce în ce mai diverse de profesioniști. Faptul de a le permite angajaților să aleagă cum și unde să lucreze și a le oferi autonomie pentru a-și planifica singuri săptămâna de lucru în concordanță cu politicile companiei permite angajaților să rămână motivați și să performeze.
Prin urmare, punctul de plecare pentru regândirea programului de lucru poate fi diferențierea sarcinilor ce necesită prezența fizică la birou, față de cele ce pot fi realizate online.
În acest fel, companiile pot oferi angajaților un echilibru mai bun între viața profesională și cea privată. Acest lucru, la rândul său, stimulează productivitatea și motivația angajaților și, ca urmare, ajută organizația să funcționeze mai eficient.
Așadar, rolul unui manager s-a schimbat în ultimii ani. Aceste schimbări au fost influențate de faptul că mediul de lucru a devenit tot mai complex, însă, managerul modern are la îndemână instrumentele potrivite pentru a face față stilului de lucru al viitorului.
Sursa foto: Shutterstock.com