Ce este Legiunea Străină, cum te poți înrola și câți bani poți câștiga?

Probabil că ați auzit destule legende și ați văzut multe filme despre celebra Legiune Străină Franceză, unul dintre cele mai respectate corpuri militare din întreaga lume a cărui istorie se întinde pe o perioadă de 190 de ani.

Dar ce este cu adevărat această legiune despre care se spune că este formată din mercenari antrenați în cele mai dure moduri, pentru a interveni în războaiele din diverse colțuri ale lumii, și despre care chiar și adversarii au exclamat: „Aceștia nu sunt oameni, sunt diavoli!”?

Ce este Legiune Străină Franceză

Legiunea Străină Franceză este o ramură a armatei franceze, creată în 1831 de regele Ludovic Filip.

Condusă de ofițeri francezi, este deschisă și cetățenilor francezi. Legiunea Străină Franceză este o unitate a cărei pregătire se concentrează nu numai pe abilitățile militare tradiționale, ci și pe spiritul său puternic. Deoarece membrii Legiunii provin din țări diferite cu culturi diferite, asta este o modalitate de a-i întări suficient pentru a lucra în echipă.

  • Antrenamentul este adesea descris ca fiind nu numai provocator din punct de vedere fizic, ci și ca fiind stresant din punct de vedere psihologic.

Din 1831, Legiunea a suferit pierderea a aproape 40.000 de oameni în luptele purtate în Franța, Algeria, Maroc, Tunisia, Madagascar, Africa de Vest, Mexic, Italia, Crimeea, Spania, Indo-China, Norvegia, Loyada, Siria, Ciad, Zaire, Liban, Africa Centrală, Gabon, Kuweit, Rwanda, Djibouti, Fosta Iugoslavie, Somalia, Republica Congo, Coasta de Fildeș, Afganistan, Mali, Sahel și altele.

  • În prezent, peste 140 de naționalități trăiesc și lucrează împreună în Legiunea Franceză.

Istoria Legiunii Străine Franceze

Ludovic Filip, regele francezilor, a creat Legiunea străină franceză la 10 martie 1831. În primul rând, recruții erau soldați din regimentele străine elvețiene și germane recent desființate ale monarhiei Bourbon. Forța expediționară franceză care ocupase Algerul în 1830 avea nevoie de întăriri, prin urmare Legiunea a fost transferată pe mare în detașamente din Toulon în Algeria.

Legiunea străină a fost folosită în principal ca parte a „Armatei d’Afrique” pentru a proteja și extinde imperiul colonial francez în timpul secolului al XIX-lea.

Soldații Legiunii au luptat, de asemenea, în aproape toate războaiele franceze, inclusiv în:

  • războiul franco-prusac
  • Primul Război Mondial
  • al Doilea Război Mondial

Legiunea Străină Franceză a rămas o parte importantă a armatei franceze, supraviețuind în timpul a trei republici, celui de-al doilea Imperiu francez și chiar celor două războaie mondiale. 

Înainte de sfârșitul războiului din Algeria, legiunea nu fusese staționată în Franța continentală decât în ​​timp de război. Până în 1962, sediul Legiunii Străine a fost situat în Sidi Bel Abbès, Algeria.

Astăzi, unele unități ale Legiunii se află în Corsica sau în posesiunile de peste mări (în principal în Guyana Franceză, păzind Centrul Spațial din Guyana), în timp ce restul se află în sudul Franței continentale. Actualul comandament central este în Aubagne, Franța.

Actualele operațiuni ale Legiunii Străine Franceze

Cele mai citite articole

Militarii Legiunii Franceze acționează în acest moment, potrivit informațiilor publicate pe site-ul instituției, în:

  • Zona Sahel – Operațiunea BARKHANE
  • Liban – Operațiunea DAMAN
  • Guyana Franceză – Operațiunea HARPIE
  • Guyana Franceză – Operațiunea TITAN
  • Franța – Operațiunea SENTINELLE
  • Franța – Operațiunea RESILIENCE

Cum te poți înrola în Legiunea Străină Franceză

În fiecare an, între 8.000 și 10.000 de străini (și francezi) intră pe porțile Legiunii Străine Franceze în speranța de a se înrola. Dintre toți acești oameni atrași de aventură, autodepășire, condiții mai bune de viață, prestigiul instituției și atâtea alte motive, doar 13-15% ajung să se înroleze.

Legiunea Străină Franceză rămâne una dintre cele mai selective unități ale forțelor convenționale franceze. 

  • Are regimente amestecate – cavalerie şi infanterie – şi de contact direct, adică geniu.

Nu se știe cum va influența pandemia recrutarea în această armată de elită, dar cert este că pentru anul 2021 se căutau 1.300 de legionari pentru a înarma 6 regimente ale Forțelor Operative Terestre și 2 regimente infanterie marină, ceea ce a reprezentat cu 26% mai puține posturi decât în 2020.

  • Voluntarii trebuie să treacă de selecțiile într-un centru de recrutare, ceea ce durează în jur de 3-4 săptămâni. Odată ce au trecut prin testele sportive, testele de IQ, analizele medicale și interviurile, semnează un contract pe 5 ani. 

Ulterior, voluntarii recrutați merg la Castelnaudary pentru pregătirea de bază de patru luni, timp în care vor obține celebra „șapcă albă”, Képi blanc. Bereta Verde rămâne „uniforma de luptă” a Legiunii. 

În urma pregătirii de bază, legionarii se alătură unuia dintre cele 11 regimente ale Legiunii Străine Franceze. 

Mărturia unui român care a lucrat în Legiunea Străină

Un român din Bistrița oferă câteva detalii despre cât de grea este viața în Legiunea Franceză. 

În cei 7 ani în care a fost angajat în Legiunea străină, Marian Curcă a fost în Africa de două ori, în Noua Caledonie și în Australia, unde a participat la misiuni de menținere a păcii. În urma atentatelor din Franța, a fost la Paris pentru a asigura măsurile necesare pentru a combate actele de terorism de acolo, în Marsilia, în Lyon, la Rochelle.

„Dacă cineva vrea să meargă în Legiune Străină doar pentru bani, nu are rost să meargă. Chiar dacă câștigi o anumită sumă pentru că va ajunge în acele zile în care banii nu contează. Va fi la un moment dat foarte greu. Stagiile pe care le faci te duc către extrem pentru a te pregăti de o misiune reală. Unele durează 2 luni sau 4 luni și te duc către o limită în care numai voința de a reuși te poate duce mai departe. Eu am făcut o instrucție de 4 luni, iar în prima lună am slăbit 14 kg mâncând de trei ori pe zi. M-a ținut în picioare motivația, dorința de a reuși și gândul la familie. Primul contract durează 5 ani după care poți să-l prelungești. Eu l-am prelungit, dar după ce s-a terminat nu mă poate obliga nimeni să rămân. Dacă renunți, nu e nicio problemă. Eu am hotărât să mă opresc din cauza unui salt cu parașuta din 2018 în timpul căruia m-am accidentat”, a declarat pentru timponline.ro Marian Curcă, absolvent al unei școli militare în România.

Câți bani poți câștiga în Legiune

 

Înainte de a vorbi despre sume de bani, trebuie să înțelegeți că serviciul în Legiune este foarte periculos. Peste 35.000 de străini au fost uciși în cadrul misiunilor.

  • În plus, nu este ușor să ajungi acolo: trebuie să fii cel mai bun dintre cei mai buni. Din 100 de candidați, în jur de 15 reușesc să intre în Legiunea Străină. 

Potrivit site-ului oficial al Legiunii Străine Franceze, salariul mediu real pentru un legionar aflat la început este undeva între 1300 euro și 7000 euro. 

  • „Mulți oameni cred că un legionar câștigă la fel de mulți bani ca un membru al unor companii militare private celebre precum Blackwater, dar nu este adevărat”, se precizează pe site-ul Legiunii.

În anul 2018, un legionar câștiga în medie 1200 de euro pe lună. Parașutiștii primeau în plus un bonus de 600 de euro. Suma crește odată cu vechimea în Legiunea Străină. Fiecare misiune este plătită suplimentar. De exemplu, pentru o misiune în Guyana Franceză, legionarii primesc alte 3.000 de euro pe lună. E lesne de înțeles că, pe lângă bani, legionarii au mâncare și cazare asigurată.

 

În plus, salariile de bază cresc în funcție de gradele militare. Astfel, indemnizațiile arată astfel:

  • Legionar – 1348€ (3423€ în timpul misiunilor)
  • Caporal – între 1355€ și 1370€ (3464€ în timpul misiunilor)
  • Caporal-șef – între 1366€ și 1770€ (3514€ – 3829€ în timpul misiunilor)
  • Sergent – 1442€ și 1827€ (3598€ – 3800€ în timpul misiunilor)
  • Sergent-șef – 1484€ și 1944€ (3760€ – 4946€ în timpul misiunilor)
  • Plutonier adjutant – 1846€ și 2046€ (3922€ – 5189€ în timpul misiunilor)
  • Plutonier adjutant-șef – 1997€ și 2175€ (4838€ – 5534€ în timpul misiunilor)
  • Maior – 2111€ și 2345€ (5037€ – 5990€ în timpul misiunilor)
  • Un parașutist (în misiune) poate ajunge la 6670€

Cele mai citite articole