Oamenii care iubesc pizza stiu ca o pizza gatita intr-un cuptor de pizza are un gust mult mai bun decat o pizza gatita intr-un cuptor de bucatarie conventional cu gaz sau electric. Aceasta diferenta este atat de evidenta incat, de obicei, este nevoie de o singura muscatura pentru a face diferenta. Aroma de fum, toppingurile crocante si crusta pufoasa a unei pizza gatite intr-un cuptor pizza transforma complet acest preparat.
Beneficiile unui cuptor de pizza
Cuptoarele din caramida pe lemne sunt la fel de vechi ca si gatitul in sine. S-au gasit cuptoare de caramida in timpul sapaturilor din aproape fiecare cultura antica si de atunci au ramas la fel de populare, fiind folosite acum inclusiv pentru pizza.
Astazi, cuptoarele de caramida sunt la fel de comune in Italia precum gratarele care sunt peste tot. Exista mai multe beneficii ale unei pizza facuta intr-un cuptor de caramida, care nu pot fi duplicate intr-un cuptor conventional.
- Temperatura mai mare de gatit
Cele mai citite articole
Caldura iradiaza din sursa de caldura. In acest caz, un foc de lemne este echilibrat in cuptor si apoi este absorbit prin peretii de caramida. Aceasta caldura radiaza uniform in partea superioara, in timp ce partea inferioara a cuptorului ramane putin mai rece.
Cand cuptorul ajunge la temperatura de coacere preferata, de la aproximativ 300 pana la 350 de grade Celsius, temperatura este apoi mentinuta prin alimentarea unui foc continuu scazut. Acesta este secretul pentru a face o pizza excelenta.
- Timp de gatire mai rapid
Deoarece temperaturile ridicate ale cuptorului sunt stocate in peretii densi de caramida, cuptorul va gati foarte repede. Aceasta inseamna ca dureaza aproximativ 2 – 3 minute max. Pentru o pizza de gatit, cuptorul pe lemne este foarte economic.
- Crusta mai crocanta
Temperaturile ridicate produse de caldura radianta de la foc si de caldura care scapa de peretii interiori ai cuptorului fac ca exteriorul pizzei sa devina crocant rapid. Orice umezeala din aluat este eliminata rapid, impiedicand baza aluatului sa devina umeda. Acest lucru face crusta aromata si plina, dar moale si pufoasa, asa cum si-o doresc pasionatii de pizza.