Dulciurile reprezintă piesa de rezistență a oricărei mese luată acasă, dar și a oricărei gustări sau ieșiri în oraș. Întrucât un consum ridicat de zahăr nu este un obicei pe care medicii îl recomandă sau încurajează. Cu siguranță, pentru ocaziile cu adevărat speciale îți vei dori să maximizezi potențialul unui desert și să optezi pentru cel mai gustos, satisfăcător și, în perioada aceasta, răcoritor desert.
Astfel, dacă ai poftă de dulce în această perioadă călduroasă, mai jos regăsești câteva idei de rețete care să îndeplinească toate condițiile menționate anterior și, totodată, care să fie simple și practice.
Tartă răcoritoare de lămâie cu bezea
Cu siguranță ai mai auzit până acum de tarte de lămâie. Ce poate nu ai încercat până la acest moment este o tartă de lămâie cu bezea (clasic regăsită sub denumirea de „lemon meringue pie”). Acest desert îmbină o bezea pufoasă, dar fermă, cu un colorit deosebit precum în binecunoscuta prajitura Fanta și cu un contrast ideal între gusturi (dulce și acrișor), precum și între texturi (crocant și moale).
Ingrediente
Pentru blat:
- 315 g de făină;
- un praf de sare;
- 200 g de unt.
Pentru umplutură:
- 320 ml apă;
- 5 gălbenușuri;
- 200g de zahăr;
- 2 linguri de unt moale;
- 2 linguri de amidon de porumb;
- sucul de la 4-5 lămâi;
- sucul de la o portocală;
- coajă rasă de la o lămâie;
- un praf de sare.
Pentru bezea:
- 5 albușuri;
- 100 g de zahăr pudră;
- un praf de sare.
Mod de preparare
- Pentru un blat reușit, amestecă toate ingredientele ce iau parte la formarea lui, iar apoi coace-l într-o tavă detașabilă pentru a-i putea păstra forma;
- Pentru umplutură, amestecă sucul de lămâie cu zahărul, amidonul și gălbenușurile până se îngroașă. Adaugă untul topit la amestec, având grijă să nu se gătească gălbenușurile. Lasă umplutura se răcească, apoi toarn-o peste blat;
- La final, ornează întreaga tartă cu bezeaua obținută din albușuri și zahăr pudră.
Tartă cu fructe de pădure
Cele mai citite articole
Câteodată, nimic nu se poate compara cu deserturile clasice, pe care le cunoaștem încă din copilărie. Tocmai din acest motiv, tarta cu fructe este un exemplu extrem de sugestiv. Și, pentru a aduce acel plus de senzație răcoritoare, se pot folosi fructe de pădure.
Ingrediente
Pentru blat:
- 200 g de făină;
- 125 g de unt moale;
- 100 g de zahăr pudră;
- 2 ouă întregi.
Pentru umplutură:
- 250 g de mascarpone;
- 50 g de zahăr vanilat;
- 300 g de fructe proaspete, de sezon (afine, zmeură, mure, căpșuni).
Mod de preparare
- Pentru un blat pufos, amestecă untul moale cu zahărul pudră. Apoi, încorporează ouăle și făina. Coace blatul tot într-o tavă detașabilă;
- Pentru umplutură, amestecă crema mascarpone cu zahărul vanilat. Ulterior, adaugă și fructele;
- Asamblează tarta și orneaza cu fructe suplimentare pentru a obține un aspect cât mai apetisant.
Înghețată de casă
Înghețata este probabil desertul favorit al tuturor. Atât de multe arome diferite și atât de multe feluri de a ne bucura de ea (simplă, cu fructe, cu bucăți de ciocolată, cu un alt desert cald alături) fac din acest desert un clasic ce nu poate fi ratat. Din fericire, înghețata poate fi făcută și savurată în casă.
Ingrediente
- 500 ml de lapte;
- 150 g de zahăr;
- 2 gălbenușuri;
- 50 g de amidon de porumb;
- 350 ml de smântână lichidă;
- 1/2 linguriță esență de vanilie;
- 100 g de ciocolată (opțional);
- fructe proaspete (opțional).
Mod de preparare
- Pentru început, fierbe laptele cu zahărul și adaugă esența de vanilie, apoi încorporează gălbenușurile și amidonul de porumb.
- Lasă compoziția să se răcească, apoi adaugă și smântâna lichidă.
- În final, toarnă compoziția în mașina de înghețată și adaugă ciocolată sau fructe.
Indiferent dacă optezi pentru o rețetă inedită precum tarta de lămâie cu bezea, o rețetă clasică precum tarta cu fructe sau pur și simplu alegi opțiunea cea mai răcoritoare, înghețata, cu siguranță vei avea parte de o pauză dulce binemeritată și te vei bucura de ea din plin.
Sursa foto: Shutterstock