5 recomandări de la stomatologi pentru dinți sănătoși

Sănătatea orală reprezintă o prioritate și o responsabilitate pentru fiecare individ, deoarece de aceasta depinde în mod direct starea generală de sănătate a organismului. Problemele dentare netratate pot avea un impact major asupra sistemului cardiovascular sau digestiv, contribuind la apariția unor afecțiuni cronice potențial severe. În acest sens, pentru a ajuta la menținerea dinților sănătoși pe termen lung și pentru evitarea afecțiunilor sistemice, medicii stomatologi recomandă următoarele lucruri. 

Evitarea obiceiurilor dăunătoare

Medicii stomatologi subliniază importanța evitării obiceiurilor dăunătoare, precum fumatul și consumul excesiv de zahăr, pentru menținerea unei bune sănătăți orale. Astfel de obiceiuri nu numai că pot duce la decolorarea dinților și la deteriorarea smalțului, dar și la apariția unor probleme mai grave, precum gingivita sau cariile dentare. În plus, unele obiceiuri, precum mestecatul obiectelor dure sau roaderea unghiilor, pot favoriza apariția problemelor de aliniere a dinților. 

Menținerea unei bune igiene orale 

Fiecare zi ar trebui să înceapă și să se încheie cu un periaj dentar efectuat în mod adecvat, este poate cea mai comună sintagmă folosită de către medicii stomatologi. Curățarea dinților de două ori pe zi și utilizarea regulată a aței dentare previn acumularea de placă bacteriene și contribuie la menținerea sănătății gingiilor. Pentru anumite persoane, precum pentru cei care poarta proteza dentara sau aparat dentar fix, igiena orală devine cu mult mai importantă, deoarece atât proteza, cât și aparatul dentar, pot să adăpostească resturi alimentare și depuneri de placă bacteriană.

Programarea regulată a vizitelor la stomatolog

Cele mai citite articole

Controalele regulate la stomatolog sunt considerate vitale pentru diagnosticarea precoce a problemelor dentare și pentru curățarea în profunzime a dinților, cu scopul prevenirii formării tartrului dentar. Medicii stomatologi recomandă efectuarea a cel puțin două vizite pe an pentru un control de rutină și pentru curățarea profesională a dinților.  

Asigurarea unei bune ocluzii 

Ocluzia se referă la modul în care dinții superiori și inferiori se închid sau se îmbină în timpul mușcăturii. Ocluzia corectă implică alinierea corespunzătoare a dinților pentru a permite o mușcătură eficientă și o funcționalitate adecvată a sistemului stomatognatic. Anomaliile în ocluzie pot cauza diverse probleme, inclusiv disconfort, durere la nivelul articulației temporomandibulare și uzură excesivă a dinților. 

Evaluarea ocluziei este recomandată de către medicii stomatologi tuturor persoanelor, încă de la prima vizită la medic, inclusiv celor fără probleme de sănătate orală, pentru a preveni potențiale complicații. În situația în care există probleme de aliniere a dinților și ocluzia este afectată, se recomandă efectuarea unui tratament ortodontic. Amânarea tratamentului din cauza costurilor sau a temerilor poate avea consecințe negative grave asupra sănătății orale. Este bine de știut că, în cazul costurilor, un aparat dentar pret poate fi mai redus, în funcție de tipul de aparat folosit. 

Purtarea gutierelor de protecție 

Pentru sportivi sau pentru cei expuși riscului de traumatisme dentare prin prisma meseriei lor, stomatologii recomandă utilizarea gutierelor de protecție. Gutierele previn producerea de fracturi dentare în cazul unor accidente traumatice la nivelul gurii, care pot afecta dinții și gingiile.

Cele mai citite articole