Bursa de valori este o institutie despre care auzim des. Fie ca este vorba de paginile unui ziar sau de sfarsitul stirilor, toata lumea a intalnit deja o mentiune despre pretul actiunilor CAC 40 sau despre o alta valoare de piata care creste sau scade.
Dar ce este piata bursiera si la ce foloseste? Pentru a da o definitie simpla, este o piata mondiala pe care sunt definite preturile, vanzarile si achizitiile diferitelor instrumente financiare. Acestea includ actiuni, valute, obligatiuni si fonduri mutuale.
Fiecare dintre aceste instrumente are un rol diferit si aduce mai multi sau mai putini bani pentru persoana sau compania care il detine. In functie de cerere si oferta, o actiune va valora mai mult sau mai putin, se va vinde mai bine sau va trebui vanduta pentru a nu pierde banii investiti.
Atunci cand o societate este listata la bursa, aceasta poate vinde o parte din capitalul sau sub forma de actiuni. Fiecare actiune are un pret, pe care o alta companie sau persoane fizice il vor investi.
Acest lucru permite companiei sa se dezvolte, sa cumpere utilajele de care ar putea avea nevoie sau sa faca cercetarile necesare pentru a crea noi produse sau locuri de munca.
Care sunt calitatile necesare pentru a stapani piata bursiera?
Invatarea pietei bursiere prin curs investitii, necesita, in primul rand, o buna gestionare a stresului. Fie pentru ca se investesc bani personal, fie pentru ca se lucreaza cu banii clientilor , poate fi foarte stresant sa se vada cum creste sau scade pretul unei actiuni.
Prin urmare, va fi necesara o buna inteligenta emotionala pentru mentinerea pe drumul cel bun. Deschiderea de spirit va permite vederea companii cu viitor si care vor deveni investitii bune sau, dimpotriva, sa sse vada pe cele care sunt in pericol de a se prabusi.
Dand dovada de curiozitate, de bun simt si de o minte logica, se va ajunge sa se priveasca diferitii indici bursieri cu retrospectiva si o persoana care vrea sa investeasca la bursa nu se va mai lasa dus de valuri. Intr-adevar, pentru a stapani piata bursiera, este esential sa ramanem obiectivi si sa nu ne grabim.
Pietele financiare sunt adesea volatile, iar actiunile care se apreciaza pot pierde din valoare foarte repede. Pentru ca banii proprii sau ai clientilor sa creasca atunci cand cineva devine trader, cel mai bine este sa se pastreze calmul si sa se stie cum sa se gestioneze riscul in functie de obiectivele stabilite la inceput.
Pentru ca asta inseamna sa stapanesti piata bursiera: sa investesti corect si sa-ti asumi un grad de risc pe care esti pregatit sa ti-l asumi pentru a obtine un rezultat financiar stabilit in prealabil.