Care sunt cele mai populare utilaje agricole folosite de agricultorii romani?

Agricultura reprezinta una dintre cele mai vechi activitati umane, aceasta fiind una dintre principalele metode de producere a hranei din toate timpurile. De-a lungul secolelor insa acest sector de activitate a evoluat foarte mult, agricultorii moderni folosind tehnologia performanta pentru a-si cultiva si ingriji terenurile. 

Cu toate acestea exista si arii ale acestei activitati care folosesc aceleasi tehnici de lucru, chiar daca au suferit unele imbunatatiri. De exemplu, daca pentru efectuarea unor lucrari agricole esentiale, cum ar fi aratul si semanatul, in trecut se foloseau animalele, in prezent, agricultorii au la dispozitie o gama variata de utilaje agricole. Unele dintre cele mai populare si des folosite in agricultura din Romania sunt: 

Tractorul

Cele mai citite articole

Fara indoiala, cel mai utilizat vehicul autopropulsat in agricultura este tractorul, adesea echipat cu pneuri, dar poate fi echipat si cu senile. Exista mai multe tipuri de tractoare, cu puteri diferite, de la mai putin de 50 de cai putere la peste 600 de cai putere si care pot fi utilizate in scopuri diferite:

  • pentru tractiune, la tractarea remorcilor de transport sau a masinilor agricol;
  • transmisii de actionare, cum ar fi masinile actionate prin priza de putere, cum ar fi grapele rotative, masinile de frezat, concasoarele de piatra;
  • suport pentru utilaje, ca de exemplu pentru atasarea unui incarcator la tractor, atasarea unui utilaj in partea din fata sau din spate a tractorului, cum ar fi pluguri, cultivatoare, sape.

Combina de recoltat

Acesta este un utilaj agricol autopropulsat, utilizat in principal pentru recoltarea cerealelor. Puterea lor poate varia de la 100 de cai putere la peste 700 de cai putere pentru cele mai mari modele. Unitatea de taiere, cunoscuta si sub numele de bara de taiere sau picker, poate avea o latime de peste 13 metri. 

Combina de recoltat este formată din cutite si o banda transportoare, care taie recolta de pe sol, o colecteaza si apoi o transporta catre unitatea de treierat. Separarea paielor si curatarea boabelor se face cu ajutorul unor scuturatoare sau rotoare, a unei suflante si a unor grile care separa paiele de boabe. Ulterior, cerealele sunt depozitate intr-o buncar.

Cele mai citite articole