Sistemul osteoarticular, esențial pentru mobilitate și implicit pentru desfășurarea activităților zilnice, cuprinde totalitatea oaselor, articulațiilor, mușchilor, ligamentelor și a altor țesuturi conexe, fiind un ansamblu complex care lucrează pentru a susține mișcarea, stabilitatea și funcționarea corectă a organismului. O afecțiune a oricărei componente ce compune sistemul osteoarticular poate compromite capacitatea de mișcare, cu efecte variate asupra stării generale de sănătate. În consecință, tratamentul condițiilor care afectează funcționarea sistemului musculo-scheletic al corpului uman este esențial pentru menținerea calității vieții.
Care sunt cele mai comune afecțiuni ale sistemului osteoarticular?
Există multiple afecțiuni care pot implica sistemul osteoarticular, cât și o varietate de probleme care pot duce la apariția acestor afecțiuni. Traumatismele fizice, infecțiile, tulburările autoimune sau chiar factorii genetici reprezintă doar câteva dintre cauzele complexe care pot afecta sistemului osteoarticular.
Osteoartrita
Osteoartrita este o afecțiune degenerativă a articulațiilor, caracterizată de uzura cartilajului care acoperă suprafețele articulare, ce se manifestă prin dureri persistente, rigiditate și reducerea mobilității. Factori precum îmbătrânirea, suprasolicitarea articulațiilor și predispoziția genetică contribuie la dezvoltarea artrozei. Tratamentul implică administrarea de analgezice, exerciții de fizioterapie și, în unele cazuri, intervenții chirurgicale de înlocuire a articulației.
Gonartroza
Gonartroza este o formă de osteoartrită care afectează articulația genunchiului, adesea asociată cu îmbătrânirea și cu leziuni anterioare ale genunchiului. La fel ca în cazul altor forme de artroză, gonartroza tratament presupune administrarea de medicamente analgezice pentru gestionarea durerii, terapie fizică și, în cazuri severe, intervenții chirurgicale.
Luxațiile
O luxație apare atunci când o articulație este forțată să iasă din poziția normală, ceea ce poate implica dislocarea oaselor la nivelul articulației. Luxațiile pot surveni în urma traumatismelor sau a accidentelor, iar simptomele variază în funcție de gravitate de la o durere ușoară la dureri intense însoțite de deformări evidente ale articulației. Tratamentul necesită reducerea articulației în poziția corectă, adesea sub anestezie, urmată de imobilizarea articulației.
Rupturile de tendon sau ligament
Rupturile de tendon sau de ligament apar atunci când tendonul, respectiv ligamentul, este supus unei forțe excesive sau este întins peste limitele sale. Astfel de leziuni pot afecta mobilitatea și funcționalitatea mușchiului asociat, cât și stabilitatea articulației. Tratamentul pentru rupturile tendonului și ligamentelor se adaptează specific fiecărui pacient și la natura leziunii. De exemplu, pentru ruptura tendon biceps, tratamentul poate presupune atât abordări non-chirurgicale, cât și chirurgicale, în funcție de severitatea leziunii.