Cum să îți pregătești curtea și grădina pentru vară – sfaturi utile

Dacă locuiești la curte, ești norocos să te poți bucura de activitățile estivale specifice chiar în zona ta de confort. Însă, pentru a avea o curte frumoasă de care să te poți bucura alături de familie și prieteni pe perioada verii, există câteva puncte pe care trebuie să le bifezi înainte de sosirea sezonului cald.

Vara înseamnă mai mult trafic pietonal, un soare mai puternic, vegetație mai abundentă și dăunători. De aceea, pregătirea și întreținerea curții pentru vară nu reprezintă o sarcină ușoară. Iată câteva sfaturi pentru a-ți pregăti propria curte.

1. Curățenia generală

Pregătirea curții pentru vară înseamnă să abordezi zonele cu probleme din timp. Îngrijirea gazonului în sezonul de primăvară este esențială pentru a-ți menține curtea verde și înfloritoare pe parcursul verii. 

Primul pas pentru a pregăti curtea pentru vară este să faci curățenie în jurul casei.

Stabilește-ți un program de curățare a grădinii și a curții la fiecare 30 de zile. Adună și aruncă sau aspiră toate frunzele, crengile și alte resturi care s-au acumulat peste iarnă. 

Următorul pas se referă la scarificarea gazonului pentru a-l curăța de iarba uscată de paie, iarba moartă și resturi organice. În acest fel, îngrășămintele vor funcționa mai eficient, iar gazonul va fi mai verde și mai sănătos. Cu cât ai mai mult material pe sol, cu atât va fi mai dificil pentru gazon să primească apa și nutrienții de care are nevoie pentru a se dezvolta.

Înălțimea potrivită pentru gazon

Primăvara, gazonul va crește necontrolat. Căldura verii, însă, va încetini considerabil creșterea. În timpul sezonului de primăvară, încearcă să îl menții la o înălțime cuprinsă între 5,5 și 5 cm, tunzând gazonul la fiecare cinci sau șase zile. Odată cu venirea verii, poți să îl lași să mai crească încă un centimetru și jumătate și să îl tunzi o dată pe săptămână.

2. Curățarea piscinei

Nimic nu este mai revigorant vara decât o baie în piscină – cu excepția cazului în care piscina din curte începe să arate precum un bazin cu alge și verdeață plutitoare. 

După o lungă perioadă în care nu a fost utilizată, piscina are nevoie de o curățare temeinică. Îndepărtează frunzele și orice alte resturi plutitoare și elimină particulele mai mici de murdărie cu un aspirator de piscină. Curăță cu grijă marginea piscinei, astfel încât să elimini murdăria și calcarul depus.

Verifică apoi instalația și ceea ce ține de sistemul de filtrare piscina. S-ar putea să fie nevoie să înlocuiești unele piese uzate și unele consumabile. În acest fel, te asiguri că te vei putea răcori în piscină în condiții corespunzătoare toată vara. 

3. Controlul dăunătorilor

Cel mai bun moment pentru a identifica dăunătorii din curte este primăvara, înainte ca aceștia să-și stabilească cuiburile și să se înmulțească. Dacă situația pare mai complexă decât te aștepți, poți apela la serviciile firmelor de dezinsecție, dezinfecție și deratizare, pentru a te asigura că grădina și curtea ta vor fi ferite de dăunători pe parcursul verii.

În ce privește tratamentele împotriva țânțarilor, este recomandat, pe timpul verii, să faci un tratament pe lună pentru eficacitate maximă.

4. Curățarea copacilor

Dacă ai în curte pomi fructiferi, va trebui să te ocupi încă din primăvară de pregătirea lor pentru a te bucura de fructe proaspete și gustoase.

Așadar, taie ramurile care atârnă deasupra acoperișului, verifică dacă pomii au ramuri deteriorate și putrezite și programează vizita unui profesionist horticol, dacă este necesar, pentru a se ocupa de problemele ce ar putea periclita producția de fructe. 

5. Controlul buruienilor

Nimic nu este mai dificil decât să ții sub control buruienile care au prins rădăcini și au crescut haotic în timpul primăverii. Amplasează bariere de buruieni în jurul plantelor pentru a le limita creșterea și adaugă un strat de mulci pentru a reține umiditatea și a ajuta la prevenirea creșterii lor.

Utilizarea erbicidelor este, de asemenea, o soluție pentru a limita creșterea și răspândirea buruienilor.

6. Amenajarea peisagistică

Dacă vrei să schimbi ceva în amenajarea peisagistică din grădina ta, este recomandat să te ocupi de acest aspect chiar din primăvară.

Ia în considerare adăugarea unor rigole de delimitare realizate din pietre, amplasarea unor pietre de dimensiuni mari, mobilier pentru terasă și alei de acces pentru o utilizare ușoară a amenajării peisagistice.

Așadar, dacă îți dorești ca grădina și curtea ta să arate cât mai bine pentru sezonul cald, atunci sunt câteva lucruri pe care ar trebui să le ai în vedere, pentru a-ți petrece cu plăcere timpul afară pe perioada verii. 

Sursa foto: Shutterstock.com