sindrom

Este sindromul de tunel carpian o boala genetica?

Sindromul de tunel carpian (STC) poate afecta pe oricine, dar unii oameni sunt mai susceptibili de a dezvolta aceasta afectiune decat altii. Unii factori cresc riscul de STC, cum ar fi genetica.

STC este cea mai des intalnita neuropatie de compresie, gasindu-se in 90% din toate cazurile de neuropatii. Poate provoca simptome precum amorteala, furnicaturi si durere. In plus, persoanele cu aceasta afectiune pot intampina dificultati in indeplinirea sarcinilor zilnice, cum ar fi inchiderea nasturilor de la camasa, folosirea furculitei sau tastarea.

In randurile ce urmeaza vom explora rolul genelor si al ereditatii in sindromul de tunel carpian.

Ce este sindromul de tunel carpian?

Tunelul carpian este un pasaj ingust aflat in incheietura mainii, prin care trec tendoanele muschilor degetelor si nervul median.

Sindromul de tunel carpian apare atunci cand exista o presiune crescuta in tunelul carpian, punand stres asupra nervului median. Poate provoca amorteala, furnicaturi si durere in mana, in special in degetele 1, 2, 3 si in prima jumatate a degetului mare.

Conform estimarilor, sindromul de tunel carpian este de 10 ori mai frecvent la femei decat la barbati. Riscul de a dezvolta aceasta boala creste odata cu varsta, fiind mai frecvent la persoanele ce au intre 40 si 60 de ani.

Este sindromul de tunel carpian genetic sau poate fi mostenit?

Oamenii folosesc adesea termenii “genetic” si “ereditar” in mod interschimbabil, dar inseamna lucruri diferite. A spune ca o afectiune este genetica inseamna ca rezulta dintr-o mutatie genetica.

Pe de alta parte, o afectiune este ereditara daca un parinte transmite o mutatie genetica copilului sau.

Cele mai citite articole

Sindromul de tunel carpian este o boala complexa care poate fi provocata de factorii genetici si de mediu.

Locul de munca si stilul de viata pot provoca STC in mana dominanta, utilizarea repetitiva a mainii sau a incheieturii mainii fiind principala cauza. Dar STC poate aparea in ambele maini si s-a constatat ca este destul de comun la gemeni. Acest lucru sugereaza ca factorii genetici pot influenta probabilitatea unei persoane de a dezvolta afectiunea.

Studii ample au descoperit ca STC se desfasoara in familii in 17-39% din cazuri si apare, de asemenea, din cauza diferitelor afectiuni genetice, cum ar fi boala Charcot-Marie-Tooth.

Multe caracteristici mostenite pot predispune o persoana sa aiba STC, cum ar fi:

  • inaltimea mai mica;
  • tunelurile carpiene mai mici;
  • ligamentul carpian transvers gros.

Mai multe afectiuni asociate cu STC tind, de asemenea, sa apara in familii, inclusiv bolile tiroidiene si diabetul.

Cum se trateaza sindromul de tunel carpian?

Tratamentul pentru sindromul de tunel carpian variaza in functie de cat de usoare sau severe sunt simptomele.

Medicii specializati in chirurgia mainii, cei care se ocupa de diagnosticarea si tratarea acestei afectiuni, pot recomanda modificari ale stilului de viata, purtarea unei atele pentru incheietura mainii, injectii cu corticosteroizi si fiziokinetoterapie pentru ameliorarea simptomelor.

Daca simptomele nu se atenueaza cu tratamente conventionale, medicii vor recomanda interventia chirurgicala, aceasta implicand taierea unei parti a ligamentului carpian transvers pentru a reduce presiunea asupra nervului median.

Cele mai citite articole