Atunci când iau decizii cu privire la rambursarea datoriilor, oamenii se bazează pe valoarea potențială a alternativelor nu numai din punct de vedere al costurilor, ci și din punct de vedere al beneficiilor psihologice pe care le intuiesc.
Datorii mari, datorii mici. Tu pe care le plătești mai întâi?
Achitarea datoriilor mici în detrimentul celor mari le conferă, spun psihologii, sentimentul plăcerii din cauza eliberării datoriei. Minimizarea sumei totale datorate nu oferă din păcate o astfel de satisfacție imediată. Doar că extazul ține puțin, iar panica generată de sumele neplătite se reinstaurează.
Iată de ce la KRUK România se consideră că eșalonarea plăților este cel mai bun mod de a stinge o datorie, deoarece, cu fiecare astfel de parte din datoria mare plătită, sporește încet dar sigur și încrederea clientului debitor în forțele lui, entuziasmul că va ajunge la liman în cursa solicitantă de natură financiară în care s-a angrenat pe deplin conștient.
Chiar dacă România nu se numără, din fericire, printre țările în care numărul sinuciderilor cauzate de datorii nu este foarte mare, pericolul ajungerii la astfel de soluții extreme nu este însă de ignorat.
Datoriile și afecțiunile psihice
Pe plan internațional, în urma cercetărilor efectuate, s-a concluzionat faptul că la persoanele cu tulburări mentale, proporția celor care au datorii pe care nu le mai pot achita deloc sau le plătesc cu întârziere este de trei ori mai mare decât în rândul persoanelor sănătoase psihic. Acest fapt este explicabil prin faptul că datorită capacității lor mentale mai scăzute nu au abilitatea de a lua nici decizii financiare corecte.
Persoanele care nu au un diagnostic psihiatric sunt mai competente așadar în gestionarea banilor, sunt capabile să ia decizii un pic mai raționale de cumpărare și să-și planifice bugetul mai bine.
Doar că, tot medicii psihiatri și psihologii au ajuns la concluzia că datoriile prea mari care nu pot fi achitate la un moment dat din variate motive reprezintă o cauză frecventă de depresie și anxietate cronică.
Și uite așa, dacă nu se iau soluții la timp de plată a datoriilor, preferabil cât mai devreme, o persoană poată să intre într-un carusel care nu se mai oprește. Iar consecințele pentru el, ca individ, dar și pentru societatea în care nu mai poate să fie un membru proactiv, sunt devastatoare.
Comportamentul financiar incorect îți poate afecta enorm calitatea vieții
Dificultăți în luarea deciziilor financiare pot să existe nu numai la indivizii cu abilități cognitive reduse, dar și la persoanele absolut sănătoase din punct de vedere psihic.
S-a constatat de către psihologi că în multe situații oamenii pur și simplu nu sunt capabili ca să analizeze în mod adecvat variantele ce li se aștern în față, se lasă duși de val și fac cheltuieli pe care nu și le pot permite, folosind pentru acestea nu doar propriile venituri, ci și bani împrumutați. Asta chiar dacă, să zicem, au și de plătit o rată la apartamentul luat pe credit.
E suficient a arunca o privire asupra statisticilor privitoare la cumpărăturile făcute de români de Black Friday 2019 pentru a vedea că afirmația de mai sus este reală!
Există în prezent diferite tipuri de datorii care, deși în sens tehnic se referă tot la acele sume ce trebuie obligatoriu achitate, sunt înțelese de către oamenii obișnuiți ca datorii de diferite grade, iar unele dintre ele pur și simplu sunt ignorate, deoarece ajung chiar să nu mai fie percepute absolut deloc ca datorii. Spre exemplu plata unor abonamente la utilități (telefon, televiziunea prin cablu, internet, energia electrică, întreținere etc.).
Dintr-un anumit punct de vedere, s-a constatat că datoriile la utilități sunt percepute de multe ori ca fiind mobile, active, în timp ce creditul bancar este perceput ca fiind mai degrabă pasiv, inert.
Deși ar fi logic ca să se plătească de către datornici mai întâi cea mai mare datorie cu cea mai mare rată a dobânzii și să se achite ultima dată cea mai mică datorie cu cea mai mică rată a dobânzii, studiile au arătat că în realitate comportamentul oamenilor într-o astfel de situație este semnificativ diferit de cel normal.
Iată de ce, pentru a avea o perspectivă corectă a situației, dacă ai datorii administrate de KRUK România este bine ca să apelezi la specialiștii de aici. În acest fel vei ajunge mai rapid și fără eforturi supraomenești la acea libertate financiară mult visată.