Tipuri de contoare electrice: cum să le alegi?

Poate că până acum, în economia vieții tale, nu ți s-a părut relevant să știi ce este contorul electric sau la ce îți folosește acasă. Însă, în cazul în care ai auzit cel puțin o dată acest termen și ești curios să afli mai multe, vei fii surprins să descoperi că există mai multe tipuri de contoare electrice pe piață.

În cadrul acestui articol ne-am propus să discutăm mai multe aspecte despre acest produs. Vei vedea în rândurile ce urmează ce este acela un contor electric, la ce folosește și câte tipuri de contoare electrice există de fapt pe piață. În plus, îți vom explica în detaliu care este diferența între fiecare produs în parte. În acest fel, vei avea o viziune clară asupra acestor produse.

Ești pregătit să afli tot ce trebuie să știi despre contorul electric? Rămâi pe aproape și îți vom oferi absolut orice detaliu ai nevoie pentru a da o comandă online de contoare electrice. Să începem!

Contorul electric: ce este și la ce ajută într-o locuință?

Contoarele electrice sunt aparate care măsoară cantitatea de energie electrică pe care o consumă o locuință. În funcție de modelul ales, contorul electric afișează în mod convenabil, dar și inteligibil cantitatea de energie electrică consumată în interiorul căminului.

Există mai multe tipuri de contoare electrice, însă toate urmăresc cam același principiu: folosesc o unitate de măsură care înregistrează consumul energiei electrice per unitatea de timp. Mai precis, contoarele electrice sunt cele care măsoară raportul kilowați-ore (kWh).

Este absolut necesar și de dorit să aveți un contor electric acasă. Fără un astfel de produs electric nu veți putea avea energie electrică în locuință. În general, contorul este instalat de compania de specialitate care vă furnizează energia electrică. Prin intermediul acestui aparat, compania respectivă poate măsura și evalua cantitatea de energie electrică consumată în locuința ta.

Energie electrică: Tipuri de contoare electrice

Contorul electric este acel produs special care măsoară atât consumul de curent continuu, cât și pe cel alternativ. În general, există două tipuri de contoare electrice principale: modelele electronice și cele cu inducție (sau mecanice).

Indiferent de tipul contorului, calculul este același. În principiu, fie că alegi tipuri de contoare electrice mecanice ori electronice, tot vei putea beneficia de acuratețea calculelor oferite de aceste aparate. Fiecare astfel de dispozitiv electric este verificat înainte de a fi vândut și poate fi calibrat de firma de electricitate cu care închei contractul de acasă.

Pe Electric14.ro vei găsi atât tipuri de contoare electrice mecanice, cât și electronice. Iar prețurile variază între 49 lei și 660 lei, în funcție de necesitățile tale. Cu toate acestea, înainte de a determina tipul contorului, este necesar să discutăm puțin despre fiecare tip de produs în parte și despre caracteristicile fiecăruia.

Tipuri de contoare electrice: contorul mecanic

Consumatorii nu cunosc încă foarte bine diferența între un contor mecanic și unul electronic. Tocmai de aceea, trebuie să fii foarte atent la ceea ce urmează să citești. Aceste informații te pot ajuta să decizi dacă tipul de contor pe care îl ai acasă este cel potrivit pentru locuința ta.

Contoarele mecanice dispun de o mulțime de caracteristici avantajoase. Genul acesta de produs propune un model tradițional cu o rotiță mecanică, care se bazează pe principiile câmpului magnetic. Câmpul magnetic formează mai multe bobine de curent și tensiune, iar toate acestea împreuna pun rotița în mișcare și pornesc mecanismul de calcul.

Cele mai citite articole

Principalul avantaj al unui contor mecanic este rata de consum. Probabil că un contor de acest tip nu va avea aceeași acuratețe de calcul. Marja de eroare se află într-un interval acceptabil, însă categoric este faptul că rezultatele pot fi cu mult îmbunătățite cu ajutorul unor tipuri de contoare electrice care sunt electronice.

Totuși, există și un principal avantaj pentru care electricienii aleg aceste tipuri de contoare electrice. Durata de viață este formidabilă: unii producători oferă și până la 15 ani garanție pentru dispozitivele lor.

Tipuri de contoare electrice: contorul electronic

Considerate de cei mai mulți ca fiind produse relativ noi pe piața de electrice, contoarele electronice sunt varianta îmbunătățită a celor mecanice. Și vă vom spune imediat și de ce. La aceste tipuri de contoare electrice nu există mecanisme intermediare. Principiul lor de funcționare se bazează pe o măsurare cu precizie a energiei electrice direct în rețea.

Mai mult decât atât, rezultatele sunt afișate pe un ecran mic digital și sunt stocate în memoria încorporată de produs. Printre principalele avantaje evidente ale acestui tip de produs se numără: dimensiunile compacte, echiparea cu funcție multi-tarifară, auto-corectarea citirilor încorporată în produs, precizia , cât și inteligența produsului (nu poate fi încetinit sau oprit de un magnet).

Când vrei să determini care tip de contor este mai bun pentru tine, amintește-ți că cel electronic folosește o tehnologie avansată care contorizează energia consumată. Mai precis, acestea înregistrează cuantumul de curent consumat, prelucrează datele și transmite informația către consumatorii și companiile furnizoare de energie electrică interesate.

Contoarele electronice permit totodată și controlul de la distanță. Mai exact, nu vei fi nevoit să stai lângă produs pentru ca acesta să își facă „treaba”. Nici măcar nu trebuie să îl verifici, contorul înregistrează de unul singur toate aceste informații și le transmite fără probleme.

Tipuri de contoare electrice: monofazate versus trifazate

Deja după denumiri îți poți da seama că este vorba despre modalitatea în care este livrată energia electrică: monofazat, respectiv trifazat. Și, în mod evident, sistemul trifazat oferă un avantaj suplimentar față de cel monofazat, datorat continuității în alimentare și a calității energiei electrice.

Cu toate acestea, din punctul de vedere al costurilor kWh/pret/lei, avantajul imediat al unor tipuri de contoare electrice monofazate este iminent. Costurile de racordare și de realizare a unei instalații electrice sunt mult mai mici, spre deosebire de sistemul trifazat.

Dar, dacă ar fi să analizăm din punct de vedere calitativ, sistemul trifazat permite puteri mai mari de absorbție (de 11kVA), cât și utilizarea receptoarelor trifazate (centrale, motoare, statii de încărcare a mașinilor electrice, pompe de apă și așa mai departe). Ca să nu mai vorbim despre continuitatea în alimentare cu mai multă energie electrică și o calitate mai ridicată a acesteia.

Cauți să cumperi și să compari diferite tipuri de contoare electrice?

Intră chiar acum pe Electric14.ro și verifica oferta online pentru diferite produse electrice de înaltă calitate. Dincolo de o mulțime de opțiuni pe tipuri de contoare electrice, vei descoperi o suită de alte corpuri și electrice cu care îți poți echipa complet locuința.

Prețurile sunt mereu avantajoase la ei și dispui de livrare rapidă imediat ce comanda ta online a fost procesată și indexată în sistem. Consumul tău de energie poate fi calculat cu mai multă rigurozitate și, în acest fel, vei putea face o contorizare exactă pentru ceea ce folosești acasă.

Cele mai citite articole