Este considerată cea mai renumită operă din istoria picturii. Mona Lisa sau Gioconda este o pictură mică, de doar 77 x 53 cm, realizată în culori sumbre de Leonardo da Vinci. Lucrarea nu este nici semnată, nici datată, dar potrivit lui Giorgio Vasari, primul biograf al lui da Vinci, a fost realizată între anii 1503-1506.
- Vasari este cel care a numit primul tabloul Mona Lisa, care, până atunci, nu avea nicio denumire.
Interesant este că, deși a fost realizată de celebrul artist italian Leonardo da Vinci, care se pare că era extrem de atașat de ea, lucrarea nu se află expusă astăzi în Italia. De ce? Pentru asta trebuie să ne aplecăm asupra poveștii acestei opere de artă, poveste care a făcut-o și mai celebră.
Background-ul poveștii lucrarii Mona Lisa
Mona Lisa, pictura unuia dintre cele mai mari genii ale tuturor timpurilor, este cunoscută mai ales pentru zâmbetul enigmatic al femeii reprezentată în tablou, îmbrăcată după moda florentină și așezată în fața unui peisaj montan frumos.
- Istoria Mona Lisei a fost întotdeauna un subiect de interes pentru mulți istorici din întreaga lume.
Tehnologia și analiza modernă au confirmat că da Vinci a început să lucreze la portret cu mai bine de cinci secole în urmă, în 1503, în atelierul său din Florența. Era în vremea celei de-a doua perioade florentine, când da Vinci își câștigase deja renumele de mare artist. A lucrat la această pictură destul de mult timp și a adăugat mai multe straturi subțiri de vopsea în ulei de-a lungul anilor.
De este pictura Mona Lisa atât de ieșită din comun?
Femeia din portret stă cu mâinile încrucișate și are un zâmbet subtil care ajunge să fascineze orice persoană care o privește. Un lucru care face ca Mona Lisa să iasă în evidență în comparație cu alte portrete ale Renașterii este modul în care a fost pictată: diferit de modul tradițional în care femeile au fost reprezentate în picturile italiene. Este, în primul rând, unul dintre primele portrete care prezintă modelul în fața unui peisaj.
- Femeia din tablou se uită direct la noi, ceea ce era neconvențional pentru pictura unei femei la acea vreme. Privirea ei pare că poate să îți citească gândurile și sentimentele.
Un lucru important de remarcat este că femeia din tablou nu are gene sau sprâncene, deoarece se obișnuia, în acele timpuri, ca femeile să și le smulgă.
- Unii istorici au subliniat că Mona Lisa seamănă cu reprezentările timpurii ale Fecioarei Maria. Un motiv pentru a susține această afirmație a fost modul în care femeia din tablou este așezată. Poziția ei și mâinile încrucișate reprezintă noblețea și evlavia ei.
Modul în care da Vinci a înfățișat corpul femeii este cu adevărat remarcabil pentru un tablou vechi de peste 500 de ani.
- Leonardo folosește tehnica sa sfumato pentru a reda modul în care lumina atinge anumite părți ale pielii femeii, lăsând alte părți în umbră, mai întunecate.
Cine a fost femeia din tablou?
Savanții și istoricii au dezbătut mult subiectul legat de identitatea misterioasei femei din tablou. Au existat numeroase interpretări și speculații. Cea mai acceptată variantă este că pictura reprezintă portretul nobilei italiene Lisa Gherardini, care a fost soția unui om de afaceri, Francesco del Giocondo. De aceea pictura se mai numește și La Gioconda.
Au existat și alte teorii:
- Sigmund Freud a sugerat că femeia din tablou era mama lui Leonardo da Vinci.
- O altă teorie spunea că, de fapt, Leonardo însuși este în portret, deghizat în femeie.
Posesorii tabloului Mona Lisa de-a lungul timpului
Pictura a fost achiziționată de regele Francisc I al Franței, când da Vinci a fost invitat să lucreze pentru el în 1516. După moartea lui da Vinci, în 1519, pictura a rămas la rege.
- În anii 1530, Francis a expus pentru prima dată Mona Lisa într-o galerie de artă semi-publică din Fontainebleau. După aceea, timp de mai bine de 200 de ani, pictura a fost păstrată în diferite palate franceze până la Revoluția Franceză din 1789.
În 1800, Napoleon Bonaparte a așezat tabloul în dormitorul său privat din Tuilleries. După patru ani, în 1804, Mona Lisa a fost instalată în Marea Galerie a Muzeului Luvru și a rămas acolo până în 1911.
Furtul capodoperei
La începutul secolului al XX-lea, Mona Lisa nu era atât de populară în rândul publicului. Pe 21 august 1911, pictura a dispărut din muzeul Luvru și a atras imediat atenția presei și publicului. Inițial, a existat o confuzie, crezându-se că lucrarea a fost dusă undeva pentru a fi fotografiată. Când a fost întrebat, directorul muzeelor naționale, Théophile Homolle, a spus: „La fel de bine ai putea pretinde că cineva ar putea fura turnurile Catedralei Notre Dame!”
Muzeul a fost apoi închis timp de o săptămână pentru investigarea dispariției și s-a confirmat că tabloul a fost furat.
- Faimosul pictor spaniol Pablo Picasso și poetul francez Guillaume Apollinaire au fost arestați ca suspecți. Ambii, însă, au fost scoși de sub acuzare după o anchetă amănunțită.
În urma unui raport realizat în baza anchetei, directorul Homolle a fost nevoit să demisioneze.
Un hoț sau un patriot?
În 1913, un anticar din Florența, Alfredo Geri, a primit o scrisoare cu ștampila Parisului, de la un bărbat care se numea „Leonardo Vincenzo”. În scrisoare, acesta susținea că deține Mona Lisa și că vrea ca tabloul să fie readus în Italia, deoarece da Vinci era italian.
Alfredo Geri a anunțat poliția că un bărbat încerca să-i vândă tabloul furat. Poliția i-a cerut lui Geri să organizeze o întâlnire cu Vincenzo la Hotel Tripoli în Italia.
- Când bărbatul a ajuns la hotel, „a deschis un cufăr și a scos Mona Lisa, care fusese ascunsă sub fundul fals al cufărului”. După ce s-a confirmat că era chiar lucrarea furată, Vincenzo a fost arestat și pictura a fost recuperată.
Ulterior s-a descoperit că bărbatul care s-a autointitulat „Leonardo Vincenzo” se numea, de fapt, Vincenzo Perugia și era un italian care ajutase la construirea casetei de sticlă a tabloului din Luvru.
- Perugia a furat pictura din muzeu, pretinzând că este un patriot și crede că tabloul ar fi trebuit să fie proprietatea guvernului italian și să fie expus în muzeele italiene. El a păstrat portretul în apartamentul său timp de doi ani, până să fie prins.
Mona Lisa a stat aproape două săptămâni în Galeria Uffizi din Florența, apoi guvernul italian a returnat-o la Muzeul Luvru din Paris. Perugia a fost trimis în judecată și a fost condamnat la șase luni de închisoare. Cu toate acestea, hoțul a câștigat multă popularitate în Italia și a fost considerat de mulți drept patriot.
- De atunci, pictura a fost expusă în diferite muzee din întreaga lume, dar casa sa permanentă este în continuare Luvru.
Faima și valoarea tabloului
Astăzi, Mona Lisa este, fără îndoială, cel mai faimos tablou din lume. Furtul din 1911 a făcut celebră această capodoperă și i-a dat recunoașterea pe care o merită.
În 1962, pictura a fost evaluată pentru asigurare, iar valoarea estimată a fost de 100 de milioane de dolari, ceea ce echivalează cu peste 700 de milioane de dolari în 2021.
Luvru primește aproape zece milioane de vizitatori în fiecare an și 30.000-50.000 de vizitatori în fiecare zi. Optzeci la sută dintre vizitatori vin doar pentru a vedea Mona Lisa. Pictura este acum ținută în spatele unui perete de sticlă antiglonț pentru a preveni alte tentative de furt.