Relațiile toxice cauzează rupturi între prieteni, între iubiți, în familie și la locul de muncă, fără ca ele să fie neapărat specifice persoanelor slabe, deprimate sau nesigure. De multe ori și oamenii puternici, sănătoși și independenți se pot trezi în strânsoarea unei relații toxice.
În mod similar, relațiile care par să înceapă nemaipomenit, pentru că „Doamne, suntem atât de îndrăgostiți!”, se pot transforma în praf și pulbere.
- Relațiile evoluează. Se schimbă și se dezvoltă. Uneori se prăbușesc și încheie. Nu știi niciodată cum vor arăta lucrurile atunci când ajungi să cunoști toate obiceiurile partenerului, mai ales pe cele mai puțin plăcute, când ajungi să îi cunoști familia etc.
Unii încep cu promisiuni și cu toate ingredientele potrivite, dar undeva pe parcurs, ingredientele acestea sunt înlocuite cu resentimente, gelozie și violență.
Toți ne dorim să fim iubiți și să iubim, dar, de multe ori iubirea este oarbă și ajungi să te trezești, abia după ce ai doi copii și credite la bancă, că ceva îți lipsește, iar acel ceva ești chiar tu.
Ce este o relație toxică?
O relație toxică îți afectează stima de sine, fericirea și felul în care te vezi tu pe tine și lumea din jur. Relațiile pot începe bine, fiind cu adevărat sănătoase, dar sentimentele rele, trecutul negativ sau nevoile nesatisfăcute pe termen lung pot să deterioreze acea relație, schimbând oamenii din ea. Se poate întâmpla foarte ușor și rapid și se poate întâmpla chiar și celor mai puternici oameni.
Iată câteva semne ale unei posibile relații toxice:
1.Lipsa de încredere
Un partener este cineva pe care trebuie să te bazezi, lângă care poți fii vulnerabil și pe care să îl simți lângă tine. Când încrederea lipsește, niciunul dintre aceste lucruri nu este posibil.
Oamenii care fac parte dintr-o relație sănătoasă transmit o anumită siguranță în ceea ce privește stabilitatea relației lor. Fără încredere, și nu ne referim doar la încrederea că partenerul va fi fidel, ci că se va comporta în cel mai bun interes al acordurilor relației, nu poate exista un sentiment de siguranță.
2. Comunicare ostilă
Potrivit lui Kamil Lewis, terapeut sexual și relațional din California de Sud, formele de comunicare ostilă includ:
• Țipete
• Jigniri
• Aruncarea și spargerea lucrurilor
• Intimidare fizică
• Te ignoră
• Te întrerupe constant
Comunicarea ostilă poate provoca tensiuni și poate crea și mai multă neîncredere între parteneri. Mai degrabă, relațiile sănătoase se bazează pe comunicare deschisă, înainte ca lucrurile să se încingă prea mult.
3. Controlul comportamentelor
Partenerul tău nu are dreptul să-ți controleze acțiunile sau convingerile. Potrivit psihologilor, genul de persoană care urmărește să te controleze obișnuiește să te amenințe cu pierderea unui lucru, cum ar fi stabilitatea financiară, timpul cu copiii tăi sau compania cuiva.
Aceste amenințări provoacă teamă în sufletul multor oameni care ajung să rămână în relații nesănătoase și nefericite chiar și atunci când își doresc ca relația să se termine.
Alte semne că partenerul vrea să îți controleze comportamentului includ:
- Îți spune ce este corect
- Te amenință
- Trebuie să știe tot ce faci și cu cine ești
- Încearcă să îți gestioneze banii
- Vrea să te izoleze de cei dragi sau să fie mereu prezent când ești cu ceilalți
- Se comportă de parcă nu știi despre ce vorbești
- Îți cere acces la dispozitivele tale personale, cum ar fi conturile de telefon sau de e-mail
4. Minte frecvent
Minciunile – indiferent cât de mici – erodează credibilitatea în timp. Când un partener te minte, înseamnă că nu te respectă ca pe o persoană care merită onestitate și grijă.
5. Vrea tot fără să dea nimic
Dacă relația ta se învârte în mod constant în jurul a ceea ce îl face pe partenerul tău fericit și el ignoră nevoile tale, poate fi un semn de toxicitate.
A fi grijuliu față de partenerul tău este un lucru, dar dacă te trezești că îți refuzi lucruri în mod frecvent pentru a-i face lui pe plac, s-ar putea să fie cazul să iei în considerare stabilirea unor limite. Dacă îți stabilește niște granițele, asta ar putea fi, de asemenea, un semn al unei relații toxice.
6. Te simți epuizat
Gândește-te la ultima dată când ai făcut ceva pentru tine, ai petrecut timp – chiar și virtual – cu o persoană dragă sau ai dormit profund.
Este util să examinezi modul în care decurg conexiunile tale cu cei din afara relației și cu tine însuți. De obicei, într-o relație toxică auto-îngrijirea și auto-prioritizarea sunt neglijate. Timpul și energia mentală în relațiile toxice vor fi adesea cheltuite cu cealaltă persoană – fie direct, fie indirect, prin reacția neîntreruptă a discordiei și a conflictelor neîncetate.
Încearcă să folosești o parte din energie pentru a avea grijă de tine și a vedea cum reacționează partenerul tău. Dacă răspunsul lui este negativ, asta semnalează trăsături toxice într-o relație.
7. Cauți scuze pentru comportamentul lui
Te simți adesea forțată să îți aperi partenerul? Deși este ușor să folosești scuza „tu nu-l cunoști ca mine”, o perspectivă din exterior a unei persoane care știi că te iubește – cum ar fi un prieten sau un membru al familiei în care ai încredere – poate fi capabilă să vadă clar atitudinea partenerului tău (caracteristici negative care sunt greu de recunoscut).
8. Gelozia
Deși este normal să simți gelozie din când în când, terapeuții explică că poate deveni o problemă dacă partenerul tău nu poate avea încredere în tine sau nu reușește să gândească pozitiv vizavi de succesul tău.
9. Stres constant
O cantitate normală de tensiune traversează, la un moment dat, fiecare relație, dar să te găsești constant pe marginea prăpastiei este un indicator că ceva nu este în regulă. Acest stres continuu poate afecta sănătatea ta fizică și mentală.
10. Un comportament financiar negativ
Acest lucru se referă la faptul că partenerul tău poate lua decizii financiare, inclusiv achiziționarea de lucruri valoroase, sau să retragă sume mari de bani de pe card, fără să te consulte.
11. Nu primești empatie
Empatia este ca o pereche de ochelari pe care îi pui pentru a vedea lumea prin ochii altcuiva. Sau așa cum scrie în Biblie: „Bucurați-vă cu cei ce se bucură, plângeți cu cei ce plâng” (Romani 12:15).
O persoană toxică este hiper-concentrată pe propriile nevoi și dorințe, care îl fac să nu vadă realitățile oamenilor din jurul său. Când îți deschizi și îți împarți inima cu o persoană toxică, ești întâmpinat cu apatie în loc de empatie.
12. Ți se spune că nu ești în stare să faci nimic bine
Dacă nu poți face nimic bine, poate că și relația este o greșeală pe care a-i făcut-o.
13. Joacă cartea victimei
O persoană toxică obișnuiește ca, atunci când îi spui ce simți despre un anumit lucru, să găsească o modalitate de a întoarce lucrurile pentru a deveni într-un fel o victimă.
14. Îi ascunzi lucruri legate de prietenii sau familia ta
Dacă începi să îi ascunzi partenerului lucruri pe care le trăiești sau le vorbești cu prietenii sau membrii familiei tale, este un alt semn că relația voastră este una toxică.
15. Vrea să ții dietă, să îți vopsești părul și să îți iei un nou loc de muncă
Partenerul tău ar trebui să te iubească pentru ceea ce ești, mai degrabă decât să te vadă ca pe un proiect sau ceva stricat pe care îl poate repara. Este în regulă să recunoști greșelile unui partener, dar, dacă încearcă să te forțeze sau să te facă de rușine ca să te schimbi și a fi așa cum își dorește el să fii, înseamnă că depășește linia normalității.